Aeroportul Internaţional din Cluj mai are o belea pe cap. Trebuie să plătească integral firmei Raiffeisen Leasing, pentru maşina de curăţat zăpada pe care nu a primit-o

Scris de Mihai Bacalu la 24 Jun 2016, ora 07:06

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au obligat reprezentanţii Aeroportului Avram Iancu din Cluj să plătească suma integrală pentru achiziţia unei autospeciale pentru curăţat zăpada, deşi firma care trebuia să furnizeze freza a intrat în lichidare.

Aeroportul clujean a încheiat în anul 2011 un contract cu Raiffeisen Leasing, pentru finanţarea achiziţiei unei maşini Fresia F2000, în valoare de 373.000 euro plus TVA. Clujenii au ales furnizorul, firma timişoreană SC Muroetal SRL, fostă Saero.

Pentru că nu au primit maşina comandată, reprezentanţii Aeroportului au cerut firmei de leasing, rambursarea avansului în valoare de 93.250 euro plus TVA. Surpriză, Raiffeisen cere să i se achite şi restul de bani, suma de 242.450 euro plus TVA, achitată furnizorului, intrat în anul 2013 în insolvenţă, iar în 2014 în faliment.

Între avocaţii aeroportului şi ai firmei de leasing se duce o bătălie la baionetă, cu argumente care vizează momentul la care s-a cerut rezilierea contractului de leasing. Ultima speranţă pentru aeroportul clujean ca să nu rămână cu paguba completă este recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Aproape 20 de firme s-au înscris la masa credală a firmei SC Muroetal SR, faţă de care furnizorul de autospeciale, intrat în faliment, datorează suma de 6,5 milioane lei.

Pe lista creditorilor conduce firma turcă KATMERCILER ARACUSTU EKIPMAN SANAYI VE TICARET A.S cu suma acceptată de 1,85 milioane lei, urmată de firma germană LUKAS HYDRAULIK GMBH cu suma de 0,93 milioane lei, DRAGER SAFETY ROMÂNIA SRL cu suma 0,81 milioane lei, S.C. SAERO S.R.L. 0,59 milioane ei, S.C. IMPULS LEASING ROMÂNIA IFN S.A. 0,38 milioane lei, Aeroportul Cluj 0,25 milioane lei.

Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa civilă atacată în sensul că admite cererea şi ca o consecinţă constată rezilierea de drept a contractului de leasing financiar, nr. 39407/22.12.2011. Obligă Aeroportul Cluj la plata sumei de 242.450 Euro + TVA plătibilă la cursul leu/euro de la data plăţii. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică.

 

Reclama 300x250 Stejarelul