Asocierea dintre USAMV Cluj şi omul de afaceri Octavian Buzoianu se află în pericol de calamităţi majore

Scris de Mihai Bacalu la 29 Mar 2017, ora 07:59

Reprezentanţii USAMV au notificat partenerii asocierii pe terenurile de la Jucu, de peste 1.300 de hectare, că nu mai doresc să continue colaborarea de peste un deceniu şi că intenţionează rezilierea contractului de asociere.

Schimbarea de la vârful universităţii îşi arată prima schimbare de viziune, asocierea privind administrarea terenurilor agricole de la Jucu. Aici a luat fiinţă o fermă, în urmă cu un deceniu, administrată de familia omului de afaceri Octavian Buzoianu, pe terenurile Statului Român, aflate până atunci în administrarea universităţii.

Cornel Cătoi, rectorul USAMV ne-a confirmat faptul că în Consiliul de Administraţie al Universităţii s-a decis încetarea colaborării cu omul de afaceri Octavian Buzoianu şi că despre condiţiile încheierea asocierii, s-au interesat şi procurorii DNA şi Curtea de Conturi.

Octavian Buzoianu ne-a declarat că nu înţelege schimbarea atitudinii partenerilor şi că nu are nimic să-şi reproşeze în raportul cu universitatea. Buzoianu ne-a detaliat împrejurările în care a demarat parteneriatul cu USAMV. S-a întâmplat cu ocazia inaugurării unei linii de producţie a berii, de uz didactic, din universitate, finanţată de Ursus, când era managerul fabricii.

Rectorul de atunci Liviu Mărghitaş i-a cerut să examineze oportunitatea unei asocieri, pentru a scoate din impas ferma de la Jucu, aflată în blocaj şi într-o stare avansată de degradare. După ce a cumpănit câteva luni, a acceptat să se asocieze cu USAMV, punând însă două condiţii, recuperarea investiţiei, în cazul întreruperii colaborării şi controlul deciziei, pentru a nu bloca birocratic proiectul.

Buzoianu a acceptat asocierea cu USAMV pentru administrarea terenurilor agricole, înţelegând faptul că dezvoltarea Clujului, limitată în vest de intrarea în Apuseni, se va orienta către lunca Someşului din estul municipiului. Este motivul pentru care după demararea asocierii, a avut ideea propunerii ca alternativă a fabricii Nokia de la Jucu, într-un moment în care investiţia finlandezilor era în cumpănă, soluţia din Baciu nefiind acceptată.

„Am propus soluţia Jucu şi am consimţit scăderea suprafeţelor de teren din asocierea cu USAMV, pentru Nokia şi furnizorii săi, deşi personal nu am obţinut niciun avantaj”, ne-a declarat Buzoianu.

Senatorul Marius Nicoară a susţinut anul trecut, după ce Buzoianu a lansat prima dată teoria aducerii Nokia la Cluj, că nu corespunde realităţii, dar Buzoianu a revenit şi ne-a detaliat, în cadrul unui interviu, împrejurările în care a propus terenurile de la Jucu pentru amplasarea parcului tehnologic Tetarom- Nokia.

Pe ferma de la Jucu, administrată de familia Buzoianu sunt exploatate în prezent pentru lapte, un număr de 400 de vaci, cu o producţie zilnică de 5.000 de litri, pentru care a fost investită suma de peste 5 milioane de euro şi unde studenţii USAMV vin în practică.

Despre participarea diferită la beneficii, în favoarea firmei sale Modern Farm, Buzoianu explică faptul că universitatea nu a dorit să participe la pierderi.

USAMV a încheiat în mod dezavantajos parteneriatele bazelor didactice cu firme private, cum ar fi Şapca Verde, Tower Park şi acum Jucu.

 

 

Mai multe articole

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Reclama 300x250 Stejarelul