Bătălia pentru Baia Mare se complică. Cazierul fostului primar Cristian Anghel a albit complet

Scris de Mihai Bacalu la 23 Jan 2017, ora 20:43

Magistraţii Curţii de Apel Cluj au admis luni reabilitarea judecătorească a lui Cristian Anghel, fostul primar al municipiului Baia Mare.

Cererea lui Cristian Anghel, fostul primar al municipiului Baia Mare nu a fost deloc o formalitate. Magistraţii băimăreni i-au respins solicitarea în luna decembrie a anului trecut, după ce procurorii DNA au susţinut că acesta nu ar fi făcut dovada, că nu poate achita prejudiciul de aproape 400.000 de euro, stabilit prin sentinţa de condamnare.

„Respinge cererea de reabilitare judecătorească formulată de condamnatul ANGHEL CRISTIAN (…) cu privire la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.1598 din 16.07.2008 a Judecătoriei Baia Mare, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 210/17.03.2010 a Curţii de Apel Cluj. În temeiul art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă condamnatul la plata sumei de 150 lei – cheltuieli judiciare suportate de stat”.

Anghel a susţinut că achită lunar o treime din venituri, pentru a acoperi suma stabilită prin sentinţă, pe care ar fi achitat-o în proporţie de 40 la sută, dovedind buna credinţă în respectarea dispoziţiilor din sentinţa de condamnare. În consecinţă, completul clujean a dispus admiterea contestaţiei.

Minuta Curţii de Apel

„Admite contestaţia formulată de către petentul A.C. împotriva sentinţei penale nr. 195/7 decembrie 2016 pronunţată de către Tribunalul Maramureş în cauza pe care o desfiinţează în întregime. Rejudecând, în baza art. 533 al. 1 din C.p.p. rap. la art. 166 al. 1 lit. a din C.pen. admite cererea de reabilitare judecătorească formulată de către petentul A.C. de sub efectele pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 1598/16 iulie 2009 pronunţată de Judecătoria Baia Mare, definitivă prin decizia penală nr. 210/R/17 martie 2010 pronunţată de Curtea de Apel Cluj. În baza art. 537 din C.p.p. se va face menţiune pe hotărârea de sub efectele căreia a fost dispusă reabilitarea. În baza ar. 275 al. 3 din C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 23 ianuarie 2017″.

Cristian Anghel a ocupat timp de 17 ani fotoliul de primat din Baia Mare, până când a fost condamnat în anul 2010 pentru abuz în funcţie, la pedeapsa de 2 ani şi jumătate. Fusese vicepreşedinte şi membru a Biroului Politic Central al PNL.

Procurorii DNA l-au acuzat pentru un prejudiciu de aproximativ 400.000 euro, după ce Consiliul Local Baia Mare a aprobat achiziţionarea unui bloc la preţul de 544.500 euro. Vânzătorul cumparase anterior imobilul cu numai 150.000 euro. Proprietarul iniţial al clădirii afirmase că a înaintat o oferta şi Primăriei Baia Mare, dar nu a primit niciun răspuns.

Anghel a rememorat pentru Ora de Cluj momentul în care a aflat în urmă cu 7 ani despre condamnare. „Veneam dintr-o vizită oficială externă, când am fost rugat de reporterul Adevărului să comentez situaţia. Am rămas stupefiat. Venisem în urmă cu o săptămână la Curtea de Apel din Cluj, complet nepregătit, convins că dosarul se va închide. Singura mea vină a fost că am încercat să rezolv problema familiior care erau ameninţate cu evacuarea”.

Numele Maria Boer şi Ioana Morar nu le va uita curând. „Completul arest”, cum erau supranumite judecătoaree de la Curte l-a condamnat fără să clipească la 2 ani şi jumătate de închisoare. „Eram primul primar din Transilvania şi al doilea din ţară după Gutău din Rm Vâlcea, care cădea victimă campaniei anticorupţie”.

Precaut, viitorul deputat maramureşan Mircea Dolha avea să-şi strămute imediat dosarul de corupţie de la Cluj, înţelegând că de judecătoarele de aici nu prea ai scăpare. Dolha a obţinut achitarea în altă parte, dar nu la Cluj.

Efectele reabilitării

Principalul efect este redobândirea drepturilor cetăţeneşti care au fost interzise condamnatului prin hotărârea de condamnare. Vor înceta de asemenea, decăderile, interdicţiile şi incapacităţile care rezultă din condamnare, scopul urmărit de lege prin introducerea acestei instituţii fiind reintegrarea socială completă a fostului infractor. Înscrierea în cazierul judiciar va fi ştearsă ca urmare a acordării reabilitării, iar condamnarea respectivă nu mai poate atrage reţinerea stării de recidivă şi nici nu mai poate împiedica aplicarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în cazul comiterii unei noi infracţiuni. (infolegal.ro)

Anghel contra Cherecheş

Consilierul local Cristian Anghel, sub culorile PER, ne-a declarat la Curtea de Apel din Cluj, unde urma să se judece contestaţia sa, că are în acest moment în vedere o candidatură pentru revenirea la Primăria din Baia Mare, în cea mai râvnită poziţie.

În acest moment primarul ales al municipiului, Cătălin Cherecheş este suspendat din funcţie, fiind judecat pentru suspiciuni de corupţie. În cazul în care ar demisiona din funcţia de primar, cel mai probabil pentru această demnitate s-ar confrunta mama sa, medicul deputat liberal Viorica Cherecheş şi ecologistul Cristian Anghel.

 

 

 

Mai multe articole

Reclama 300x250 Stejarelul