Doliu la Românaşul. Coregraful Viorel Roman, condus pe ultimul drum

Scris de Mihai Bacalu la 14 Jan 2017, ora 18:09

Câteva sute de rude, prieteni şi foşti colegi din Ansamblul folcloric Românaşul l-au condus sâmbătă la amiază cu aplauze, pe ultimul drum, pe inginerul Viorel Roman, la cimitirul din municipiul clujean Gherla, dispărut în mod surprinzător, la vârsta de numai 57 de ani. Capela micuţă de doar câţiva metri pătraţi a fost neîncăpătoare, atrăgând mânia părintelui arhimandrit Dumitru Cobzaru, care a cerut autorităţilor locale amenajarea unui spaţiu adecvat, chiar în cadrul ceremonialului funerar.

Doar o mică parte din cei apropiaţi au putut să-i fie alături lui Viorel Roman, cunoscut şi cu prescurtarea RV-ul, la despărţire. De câteva zile, spaţiul virtual s-a umplut cu mesaje de condoleanţe şi cu lacrimi, chiar şi de la mare depărtare, din partea celor care nu au putut fi prezenţi.

roman viorel romanasul rip

„Dumnezeu sa îl odihnească în pace pe domnul de la care am învățat cum să iubesc cu adevărat jocul şi folclorul românesc! Domnul Intructor Viorel Roman m-a învățat cum sa joc frumos și din inimă, dar și cum sa fiu o româncuță adevărată. ” Off Doamne Dumnezeule ” ce dor imi va fi de glumele dumnealui, de buna dispoziție cu care ne întâmpina mereu la repetiții si de momentele frumoase si spectacolele la care ne zâmbea din culise și ne încuraja mereu. Ați fost și veți rămâne cel mai bun dintre cei buni!”, a scris Loredana Todea.

roman viorel romanasul rip mormant

„Azi am fost să-l petrecem pe ultimul drum pe RV. A fost multa lume…prieteni, şi cunoştinţe, amici… aplauzele noastre, provocate de unul dintre băieţi au fost felul nostru de a-i da un ultim omagiu.

Noi, creştini cum ne numim, credem în nemurirea sufletului, el nu a murit, doar se odihneşte, după multele încercări pe care viaţa i le-a pus înainte. Adrian Socaciu a zis un lucru fain: la nenorociri ne adunăm repede, oare la bucurii… Plecarea ta din lumea noastră e oportuna, de ce spun asta, pt că ai reuşit azi încă o dată să ne faci să ne amintim că sutem pasageri în lumea asta, te-am iubit, te iubim şi te vom iubi Intotdeauna. Mulţumim că ne-ai învăţat să fim OAMENI!!!” Adrian Buza

Dansatorii din generaţia actuală au fost uşor de recunoscut, fiind îmbrăcaţi în costumele populare. Au fost însă prezenţi şi foşti colegi din primele generaţii de dansatori ai ansamblului Politehnicii clujene, care au împărţit împreună multe bucurii la spectacole, încă din anii 70, în perioada studenţiei, L-au condus pe fostul lor prieten cu aplauze.

Personalitatea celui dispărut a fost evocată de părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, care a remarcat că printre cei prezenţi se află şi mulţi tineri, care l-au preţuit pe cel care i-a învăţat tainele jocului popular românesc.

Prorectorul Liviu Cucu a transmis mesajul conducerii Universităţii Tehnice din Cluj, unde regretatul Viorel Roman a avut atribuţii de ordin tehnico- administrativ, dar şi artistic, în cadrul clubului cultural.

Participanţii la ceremonialul funerar au rămas împietriţi de durere, minute în şir, la finalul evenimentului.

Citiţi aici detalii despre istoricul formaţiei Românaşul, ansamblul studenţesc a Universităţii Tehnice, cu numeroase participări la festivaluri şi competiţii interne şi internaţionale, care a aniversat nu demult 40 de ani de la înfiinţare.

„Astăzi îmi iau rămas bun, cu mare tristeţe, de la cel care a fost colegul, prietenul şi naşul meu, Viorel Roman, plecat dintre noi mult prea devreme, cum de fapt prea devreme vin toate momentele de felul acesta şi în ultima clipă ne dăm seama că am rămas fără timp şi mai aveam câte ceva de făcut pe lumea asta.

Zilele astea m-au năpădit o grămadă de amintiri care ne-au legat de-a lungul anilor, cele mai multe, bineînteles, din perioada “Românaşul”, ansamblu folcloric al cărui membru am avut şi eu onoarea sa fiu timp de 5 ani, pe perioada scurtă a studenţiei şi căruia RV şi-a dedicat o mare parte din viaţă, fiind sufletul Românaşului mai bine de 35 de ani. Am transpirat, am petrecut, am râs, am plâns împreună în cea mai frumoasă bucăţică a vieţii mele.” Ilisie Mureşan

Arhimandritul Dumitru Cobzaru şi-a început cuvântul de mângâiere cu un protest faţă de autorităţi, care nu iau în considerare amenajarea unui spaţiu adecvat ceremonialului funerar. Doar un grup restrâns dintre foştii colegi au putut asista la ceremonial, ceilalţi fiind împrăştiaţi în interiorul şi exteriorul cimitirului, amplasat în vecinătatea închisorii.

roman viorel romanasul rip final

 

Mai multe articole

Reclama 300x250 Stejarelul