Dosarul de corupţie al primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş a depăşit camera preliminară şi poate fi judecat în regim public

Scris de Mihai Bacalu la 29 Jul 2016, ora 06:45

Nora Boiciuc, magistratul Tribunalului Cluj a respins joi solicitările primarului Cătălin Cherecheş, de a returna dosarul său penal la procurori şi a dispus începerea efectivă şi publică a procesului de corupţie.

Avocaţii au cerut completarea dosarului de către procurorii DNA şi excluderea din dosar a mai multor declaraţii şi interceptări, dar magistratul a respins toate solicitările.

Cherecheş a fost trimis în judecată în timp record, în stare de arest preventiv, după ce a fost acuzat de către procurorii DNA că ar fi pretins şi primit mită pentru a finanţa echipa locală de fotbal de la bugetul local.

A cîştigat un nou mandat de primar, chiar din arestul preventiv, dar a fost suspendat, aflându-se în continuare în Penitenciarul din Gherla. Dispoziţia de suspendare din partea prefectului a fosz atacată de către avocaţii săi la Curtea Constituţională, solicitare care i-a fost admisă de magistraţii maramureşeni.

Solutia pe scurt: Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale.

Primarul municipiului Baia Mare susţine că este nevinovat şi că flagrantul efectuat în biroul său ar fi fost regizat de către procurorii DNA.

Decizia judecătorului Tribunalului poate fi contestată la Curtea de Apel Cluj.

Solutia pe scurt:

„În baza art.346 al.2 C.p.p., respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpatul C C, prin apărători aleşi şi, în consecinţă, constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 256D/P/2015 al Parch. de pe lângă ICCJ – DNA.- Serv. Teritorial Cluj privind pe sus-numit, trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, prev. de art.289 al.1 C.p. rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplic. art.35 al.1 C.p., a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Dispune începerea judecăţii privind pe inculpatul C C, urmând a fixa termen de judecată după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu din 28.07.2016″.

Suporterii cer demonstraţii de protest

Deşi a fost rugat de către avocaţi să înceteze postările pe pagina proprie de comunicare virtuală, Cherecheş continuă să-şi informeze suporterii pe această cale. Băimărenii au putut afla despre acţiunile sale în instanţă, dar şi despre comemorarea tatălui său. Mai mute reacţii la postările sale au avut suporterii săi, care au cerut organizarea unor acţiuni de protest în favoarea alesului.

Salajan Maria

„Daaaaaa! Dragii mei baimareni! Hai sa iesim in strada! Uniti- va, tinerii si restul! Cei care credeti in dreptate! E prea mare batjocura la care suntem supusi noi, cei din orasul Baia Mare!!”

Acuzaţii de manipualre de la un jurnalist

Vestea a căzut cât se poate de prost pentru Cherecheş, făcut răspunzător în ajun, pentru sinuciderea unui jurnalist băimărean. Octavian Butuza a lăsat o scrisoare, în care dezvăluia că a publicat mai multe texte scrise de Cherecheş, de când este primar, dar că acesta nu şi-a onorat promisiunea de a-i furniza o locuinţă, fiind arestat de procurori.

Citiţi aici scrisoarea de adio a jurnalistului Octavian Butuza, găsit mort în propria maşină.

Procurorii DNA susţin că în perioada martie — septembrie 2015, Cătălin Cherecheș, în calitate de primar și ordonator principal de credite, pentru susținerea financiară a Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare și implicit pentru eliberarea sumelor de bani alocate de Consiliul Local în acest sens, a pretins și primit de la o persoană din conducerea clubului, atât în mod direct, cât și prin intermediar, suma totală de 70.000 lei.

Cerea comision mare pentru alocări la echipa de fotbal

În perioada imediat următoare, Cătălin Cherecheș, pentru a propune Consiliului Local al municipiului Baia Mare susținerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunțătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială, operațiune care nu s-a mai finalizat. La 14 aprilie, edilul i-a solicitat denunțătorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului.

DNA precizează că, în legătură cu modalitatea de remitere a sumei de bani pretinse, la 22 aprilie, Cherecheș i-a transmis denunțătorului să nu scoată din bancă decât sume cuprinse între 10.000 și 30.000 lei, iar acesta s-a conformat.

În același context, la 26 aprilie, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra lui Cherecheș fiind găsită suma de 25.000 lei. Anterior, la 25 aprilie, la solicitarea inculpatului, din aceeași sumă pretinsă cu titlu de mită, denunțătorul a remis unui apropiat al primarului suma de 5.000 euro în contul unei datorii.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Cătălin Cherecheș.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Magostraţii Curţii de Apel au acceptat ulterior strămutarea dosarului la Tribunalul Cluj. Cherecheş a retras de la Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie o altă solicitare de srămutare a dosarului, de pe raza Curţii de Apel Cluj.

Reclama 300x250 Stejarelul