Funar îl acuză pe Boc că a cedat şantajului privind plăcuţele bilingve la intrarea în Cluj pe argumente juridice false

Scris de Mihai Bacalu la 13 Apr 2017, ora 10:04

Fostul primar Gh Funar l-a acuzat dur pe Emil Boc, actualul ales al clujenilor, pentru târgul privind acceptarea plăcuţelor cu traducerea maghiară a denumirii Clujului. Funar îi cere lui Boc, prin intermediul unei scrisori deschise, să susţină în instanţă recursul pentru blocarea plăcuţelor, susţinând că argumentele aocaţilor maghiari, însuşite de judecător, prezintă fapte trunchiate, care nu respectă adevărul.

Funar susţine că hotărârile de Consiliu Local şi de Guvern, invocate de apărători, pentru traducerea denumirii Clujului în limba maghiară, deşi procentul etnicilor a scăzut sub limita de 20 la sută şi reţinute de judecător la Tribunal au fost anulate în instanţă, dar s-a ascuns acest lucru, inducând în eroare magistratul de caz.

HCL nr.99 din 7 martie 2002. Ca primar am atacat în instanță această hotărâre de Consiliu care a fost anulată printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.

După ce primarul Emil Boc a fost ameninţat de reprezentanţii organizaţiei Musai Muszaj, care au făcut presiuni pentru acceptarea plăcuţelor bilingve, este rândul ui Funar să îi arate pisica lui Boc. Funar îl avertizează pe actualul primar că acceptarea soluţiei de la fondul procesului, îl va aduce în faţa procurorilor şi a Curţii de Conturi şi îi va aduce repudierea din partea populaţiei româneşti, riscând să fie ţintă a nemulţumirii acesteia, la centenarul Unirii.

Dacă refuzați, în continuare, să semnați recursul care a fost redactat de către juriștii Primăriei veți declanșa conflicte interetnice și veți fi căutat de procurori și de Curtea de Conturi. Riscați un linșaj în Cluj-Napoca și la Alba–Iulia, dacă veți îndrăzni să vă afișați la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Războiul pentru afişarea denumirii maghiare a Clujului a ajuns din nou în instanţă, primind o soluţie favorabilă la Tribunal, dar pe argumente neadevărate, susţine fostul primar al Clujului. Boc a anunţat că a cedat în faţa ameninţărilor asociaţiei maghiare şi că nu va mai introduce recurs, deşi imediat după pronunţarea soluţiei anunţase contrariul.

SCRISOARE DESCHISĂ adresată domnului Prof.univ.Dr.EMIL BOC, Primarul municipiului Cluj-Napoca

Am aflat, cu surprindere, din declarațiile publice, pe care le-ați făcut zilele trecute, că ați cedat în fața șantajului și promisiunilor din partea Ungariei și UDMR, care acționează pentru dezmembrarea teritorială a României. Ca urmare, intenționați să nu declarați, în termenul legal, recurs la hotărârea nelegală și netemeinică pronunțată de Tribunalul Cluj, prin care ați fost obligat să amplasați la intrările și ieșirile din municipiul Cluj-Napoca indicatoare cu denumirea localității în limba maghiară, cu toate că ponderea etnicilor maghiari este de circa 15%.

Ca primar român și profesor universitar de drept ați fost umilit de un grup de unguri șovini, extremiști și ultranaționaliști. Dar nu singur, ci împreună cu toți românii din Inima Ardealului pentru care ați jurat că veți respecta Constituția, legile țării și hotărârile judecătorești definitive și irevocabile. Ați jurat că veți apăra drepturile românilor și acum ați declarat contrariul. Ați evaluat consecințele faptelor dumneavoastră? Știți că după maghiarizarea denumirii municipiului Cluj-Napoca urmează maghiarizarea instituțiilor publice, a străzilor etc? Se încearcă revenirea la situația românilor din Ardeal după Diktatul de la Viena, din 30 august 1940.

Este regretabil că nu mi-ați dat un telefon ca să aflați că pretențiile Ungariei și UDMR, precum și obrăznicia lor, inclusiv în apropierea Centenarului Marii Uniri de la Alba-Iulia, nu au niciun temei legal.

Vă informez că Tribunalul Cluj și-a motivat hotărârea sa pe următoarele:

1. HCL nr.99 din 7 martie 2002. Ca primar am atacat în instanță această hotărâre de Consiliu care a fost anulată printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. Doamna judecătoare, împreună cu plângăcioșii neloiali Statului Român, consideră că HCL nr.99/2000, care a fost anulată ca nelegală, este în vigoare.

2. HG nr.1206/2001. Ca primar am atacat în instanță denumirea din timpul ocupației Ungariei dată pentru municipiul nostru de către Guvernul Adrian Năstase. Prin hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă a fost anulată poziția 1 din Anexa la HG nr.1206/2001 pentru județul Cluj, cu referire la municipiul Cluj-Napoca. Ca atare, hotărârea Tribunalului Cluj nu poate fi aplicată pentru că nu există traducerea în limba maghiară pentru municipiul nostru.

3. Pe necunoașterea și nerespectarea principiului neretroactivității legii. Concret, prevederile din Legea nr.286/2006 vizând completarea art.76 din Legea nr.215/2001, se aplică numai pentru viitor. Doamna judecătoare a aplicat acele prevederi la timpul trecut, cu referire la recensământul populației din anul 1992.

Având în vedere aceste motive, dar mai ales încălcarea gravă a prevederilor legale, sunteți obligat domnule primar să declarați recurs în numele românilor, a peste 80% dintre locuitorii municipiului Cluj-Napoca. Dacă refuzați, în continuare, să semnați recursul care a fost redactat de către juriștii Primăriei veți declanșa conflicte interetnice și veți fi căutat de procurori și de Curtea de Conturi. Riscați un linșaj în Cluj-Napoca și la Alba–Iulia, dacă veți îndrăzni să vă afișați la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Vă promit că la Curtea de Apel Cluj voi fi prezent în calitate de intervenient și vom câștiga un proces împotriva șovinilor și teroriștilor din rândul minorității maghiare din Cluj-Napoca.

Probabil, cunoașteți faptul că, în cazul în care nu veți declara calea de atac împotriva hotărârii judecătorești nelegale și netemeinice a Tribunalului Cluj, reținerile instanței devin autoritate de lucru judecat și vor fi folosite pentru maghiarizarea denumirii tuturor localităților din Ardeal, indiferent de procentul de etnici unguri.

Din câte cunosc, acesta este primul proces de când sunteți primar în care refuzați să declarați recurs împotriva unei hotărâri judecătorești vădit nelegală și netemeinică. Mulți clujeni m-au întrebat dacă știu cu ce sumă v-au cumpărat ungurii. Le-am răspuns că nu cunosc, dar cu siguranță vor afla procurorii DNA.

Vă solicit, domnule primar, să declarați și să semnați, în termenul legal, recursul pentru a fi respectate prevederile legale și pentru a evita umilirea românilor din Inima Ardealului.

Eroii români din cele două războaie mondiale vă obligă să le respectați sacrificiile.

Dr.Gheorghe Funar,

Primar al municipiului Cluj-Napoca în perioada 1992-2004

Cluj-Napoca,

11 aprilie 2017

Mai multe articole

Reclama 300x250 Stejarelul