Lăsata secului pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel! Ce NU TREBUIE să faci

Scris de Mihaela Badea la 26 Jun 2016, ora 09:26

Iată ce să nu faci de lăsata secului pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel!

Lăsata secului pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este duminică, 26 iunie. Postul incepe luni, 27 iunie și durează numai două zile, Sfinții Apostoli Petru si Pavel fiind prăznuiți miercuri, 29 iunie. Acest post nu are o durată fixă și depinde de data variabilă a Sfintelor Paști. Pentru a ști exact numarul de zile ale acestui post se numără zilele de la Inviere inclusiv până pe 3 mai.

În zilele de sâmbătă și duminică este dezlegare la pește. Vineri, 24 iunie, se mănâncă de asemenea pește pentru că se prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor ca și Sânzâienele. În ziua dedicată Sfinților Apostoli Petru si Pavel este dezlegare și la vin și untdelemn. În aceste zile de post poți mânca orice tip de pește, icre sau fructe de mare. Postul nu este greu de ținut pentru că piețele sunt pline de fructe și legume proaspete.

Există câteva tradiții și obiceiuri care sunt legate de această zi de lăsata secului. Se spune că acum apar licuricii, care au menirea de a-i călăuzi pe călătorii care se rătăcesc in păduri sau pe drumuri de munte. Femeile trebuie să se pregătească cu toate cele necesare pentru a da de pomană în ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel, zi cunoscută în unele regiuni și sub numele de Moșii de Vară. Se dau de pomană corcodușe, mere acrișoare, colivă și colaci.

În unele zone din tară femeile care au fete le oferă acestora mici talismane care să le poarte noroc și să le apere de cele rele. Acestea constau în punguțe roșii în care se pune câte un cățel de usturoi și o frunză de pelin care să alunge toți dușmanii și duhurile necurate. Lăsata secului cade în acest an duminica, așadar în această zi nu trebuie să faci treabă în gospodarie.

 

Reclama 300x250 Stejarelul