Macromex pierde în primă instanţă procesul cu Consiliul Concurenţei pentru înţelegeri cu retailerii privind preţurile la raft şi practici în cadrul promoţiilor

Scris de Mihai Bacalu la 7 Jul 2016, ora 10:58

Curtea de Apel Bucureti a respins contestaţia producătorului din industria alimentară Macromex, amendat pentru practici neconcurenţiale, cu suma de 535.043 euro de către reprezentanţii Consiliului Concurenţei. Macromex poate contesta decizia Curţii de Apel.

Consiliul Concurenţei a sancţionat în ianuarie 2015 un număr de 25 de companii de pe piaţa comercializării produselor alimentare (4 retaileri şi 21 de furnizori ai acestora) cu amenzi în valoare totală de 154.029.538 lei (aprox. 35 milioane euro). Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei având ca obiect întelegeri pentru fixarea preţurilor între retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora, în perioada 2005-2009.

În urma investigaţiei a fost sanctionată încălcarea legii concurenţei atât pentru stabilirea preţurilor de revânzare (de raft), cât şi pentru comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor.

Consiliul Concurenţei a constatat că preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul.

În ceea ce priveşte comportamentul companiilor în cadrul promoţiilor, contractele sau documentele contractuale dintre unii retaileri şi furnizori conţineau o clauză care prevedea că, în aceeaşi perioadă, furnizorii nu puteau realiza promoţii simultane în diferite lanţuri de retail, acestea putând doar să alterneze. În acest fel, consumatorul final nu putea avea acces, în acelaşi timp, la promoţii şi implicit la cel mai mic preţ, în magazine concurente. Decizia de a realiza sau nu promoţii în lanţuri de magazine concurente trebuie să aparţină furnizorului.

Solutia pe scurt: Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de exercitare a căii de atac se depune la CAB. Pronunţată în şedinţă publică azi, 06.07.2016.

Reclama 300x250 Stejarelul