Procurorii DNA au cerut respingerea martorilor din dosarul Mitică- Transferoviar, pe care îi anchetează pentru mărturie mincinoasă

Scris de Mihai Bacalu la 14 May 2016, ora 12:10

Procesul de spălare de bani din dosarul Călin Mitică- Transferoviar- SNCFR a intrat de vineri în faza dezbaterilor publice, după ce toate excepţiile ridicate de apărători din camera preliminară au fost respinse în mod definitiv. După citirea unui rezumat al acuzaţiilor anchetatorior, magistratul a analizat propunerile de audiere a martorilor solicitaţi. Procurorul de caz a respins o parte din propunerile inculpaţilor, motivând că aceştia sunt cercetaţi pentru mărturie mincinoasă.

Din totalul de aproape 100 de martori solicitaţi de apărătorii inculpaţilor, procurorul DNA a solicitat respingerea a celor 6 angajaţi ai firmei Transferoviar, care ar face subiectul unei anchete penale separate, pentru mărturie mincinoasă. Maestrul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Călin Mitică a susţinut în replică faptul că procurorul nu a indicat în ce bază legală sunt decăzuţi din drepturi martorii propuşi.

Procurori DNA au trimis în judecată vara trecută mai multe persoane, pe care le acuză de fapte de corupţie. Călin Mitică, patronul Transferoviar şi Remarul 16 Februarie a fost acuzat că ar fi oferit mită unor directori din Autoritatea Feroviară şi SNCFR, pentru a favoriza societăţile sale la primirea de lucrări de reparaţii şi modernizare ale garniturilor Săgeata albastră. Timp de mai multe luni apărătorii au încercat fără succes, să retrimită dosarul pentru completare la Parchet.

La primul termen de judecată de vineri, inculpaţii şi-au precizat poziţia procesuală, de respingere integrală a acuzaţiilor procurorilor şi au cerut îndepărtarea din dosar a interceptărilor efectuate de SRI.

Călin Mitică a scăpat de un alt dosar de corupţie, în afacerea automotoarelor de mâna a doua, în care a fost inculpat directorul SNCFR, Alexandru Noapteş, toţi inculpaţii fiind în final achitaţi.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:

CALIN MITICA, om de afaceri care controleaza actionariatul S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca si S.C. TRANSFEROVIAR S.A. Cluj Napoca, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de: dare de mita, in forma continuata; spalare de bani, in forma continuata; instigare la abuz in serviciu, in forma continuata; complicitate la dare de mita, in forma continuata; complicitate la spalare de bani, in forma continuata si complicitate la cumparare de influenta.

BARBACUTI DUMITRU, director general al S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE SA Cluj Napoca, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de: dare de mita, in forma continuata; spalare de bani, in forma continuata si instigare la abuz in serviciu, in forma continuata.

GAVRIS TEODOR ALEXANDRU, sef Serviciu Automotoare si, ulterior, director de tractiune in cadrul S.N.T.F.C. CFR Calatori S.A., la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de: luare de mita, in forma continuata (doua infractiuni) si complicitate la spalare de bani, in forma continuata.

STEFAN ADRIIAN, director de infrastructura al S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de: dare de mita, in forma continuata; spalare de bani, in forma continuata si cumparare de influenta.

SECELEANU LAURENTIU, director al Sucursalei Regionale de Cai Ferate SRCF Galati (C.R.E.I.R. Galati), din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de: luare de mita, in forma continuata si complicitate la spalare de bani, in forma continuata.

Si in stare de libertate, a inculpatilor

S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor de: dare de mita, in forma continuata; spalare de bani, in forma continuata si instigare la abuz in serviciu, in forma continuata.

PANAITE MARIAN, inspector in cadrul Autoritatii Feroviare Romane AFER, la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

ARNAUTU MIRCEA CRISTIAN, director al Oficiului Notificat Feroviar Roman O.N.F.R., din cadrul Autoritatii Feroviare Romane A.F.E.R., la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

DAE GELU, director general al Autoritatii Feroviare Romane A.F.E.R., la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului.

ANDREI STEFAN FLORIN, administrator al unei societati comerciale, la data faptelor si SECELEANU LILIANA LUTA, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunilor de: complicitate la luare de mita, in forma continuata; complicitate la dare de mita, in forma continuata si complicitate la spalare de bani, in forma continuata.

TRANDAFIRESCU SORIN ALEXANDRU, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finantare nerambursabila, din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, inculpatul Calin Mitica a dispus remiterea cu titlu de mita, in 12 transe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavris Teodor Alexandru, sef Serviciu Automotoare si ulterior, director de tractiune in cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CALATORI S.A., pentru ca acesta din urma sa sprijine interesele de afaceri ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, astfel incat sa obtina contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro ‘Sageata Albastra’, in valoare maxima de 220.990.260 lei si Revizie tip R8 la automotoarele Desiro ‘Sageata Albastra’ (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractanta S.N.T.F.C. C.F.R. Calatori S.A.).

Remiterea sumelor de bani a fost efectuata indirect, intr-o forma disimulata, prin decontarea de catre S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. a unor facturi fictive, emise de S.C. TEVPAG PLAN S.R.L. Bucuresti (societate comerciala controlata de Gavris Teodor Alexandru), in baza unor acte de receptie fictive si prin organizarea unui circuit de decontare bancara cu un titlu fictiv.

La actele materiale savarsite de inculpatul Calin Mitica in perioada 25 aprilie 2014 – 16 iunie 2014, inculpatul Barbacuti Dumitru, director general al S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE SA Cluj Napoca, a participat in calitate de coautor.

Inculpatii Calin Mitica si Barbacuti Dumitru au urmarit astfel sa obtina sprijinul inculpatului Gavris Teodor Alexandru, in ceea ce priveste reviziile R7 si R8, atat in vederea atribuirii acestor servicii catre S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A., cat si pentru derularea raporturilor contractuale (ulterior eventualei atribuiri) in conditii favorabile intereselor economice ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A.

In luna septembrie 2014, inculpatii Calin Mitica si Barbacuti Dumitru, i-au determinat pe inculpatii Arnautu Mircea Cristian, director al Organismului Notificat Feroviar Roman O.N.F.R. din cadrul A.F.E.R. si Panaite Marian, inspector in cadrul A.F.E.R., sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, cauzand prin aceasta o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale persoanei vatamate S.N.T.F.C. C.F.R. CALATORI S.A.

In concret, inculpatii Arnautu Mircea Cristian si Panaite Marian au semnat acte oficiale prin care au omologat in conditii abuzive operatorul economic privat S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, pentru ca aceasta societate sa poata participa la licitatia privind ‘Servicii de reparatii tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL’, valoarea lucrarilor licitate fiind de maxim 55.284.858,72 lei.

Omologarea a fost efectuata in conditiile in care S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. nu indeplinea conditiile legale obligatorii pentru a obtine omologarea in stadiul preliminar, conditie obligatorie in vederea participarii la licitatie a firmei respective.

Astfel, demersurile ilegale efectuate de catre inculpatii Arnautu Mircea Cristian si Panaite Marian au condus in final, la castigarea licitatiei respective de catre operatorul economic privat S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A.

In perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015, inculpatul Dae Gelu, in calitate de director general al Autoritatii Feroviare Romane A.F.E.R., a exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiza constituita la nivelul O.N.F.R. (prin amenintarea referitoare la pierderea functiilor de conducere detinute, respectiv cercetarea si sanctionarea disciplinara) in scopul ingreunarii cercetarilor in prezenta cauza penala, prin impiedicarea tragerii la raspundere penala a inculpatului Calin Mitica.

Astfel, inculpatul Dae Gelu i-a determinat pe membrii Comisiei sa revizuiasca raportul adoptat initial si sa intocmeasca Raportul revizuit din 19 decembrie 2014, prin care s-a decis, in mod vadit abuziv, mentinerea certificatului de omologare obtinut fraudulos de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca.

Ulterior, A.F.E.R. a expediat la dosarul de urmarire penala o adresa oficiala, semnata de catre inculpatul Dae Gelu, in calitate de director general, in continutul careia au fost inserate, cu stiinta, aspecte de fapt mincinoase, cu scopul direct de a-l favoriza pe inculpatul Calin Mitica.

In luna decembrie 2012, inculpatul Stefan Adriian, director de infrastructura al S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca, a promis si remis efectiv un folos material necuvenit inculpatului Trandafirescu Sorin Alexandru, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finantare nerambursabila din cadrul C.NC.F. CFR S.A., pentru ca acesta din urma, in virtutea influentei avute in cadrul companiei nationale, sa determine functionari din subordine sa indeplineasca acte contrare indatoririlor lor de serviciu, in vederea avantajarii intereselor economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A.

Folosul material necuvenit primit de inculpatul Trandafirescu Sorin Alexandru, de la inculpatul Stefan Adriian, cu complicitatea inculpatului Calin Mitica (care a aprobat cheltuirea sumei de bani), a constat intr-un abonament continand 10 calatorii dus – intors cu avionul, pe relatia Bucuresti ¬ Iasi, in valoare totala de 1.870 euro.

In perioada martie 2013 – martie 2014, inculpatul Stefan Adriian, director de infrastructura al S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca, a dat cu titlu de mita, in mai multe randuri, suma totala de 105.665 lei, inculpatului Seceleanu Laurentiu, director al Sucursalei Regionale de Cai Ferate Galati (denumita anterior C.R.E.I.R. Galati), din cadrul Companiei Nationale CFR SA, pentru ca acesta din urma sa sprijine interesele economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca.

Remiterea sumelor de bani a fost efectuata atat in numerar, cat si in modalitati disimulate, prin decontarea de catre SC TRANSFEROVIAR GRUP SA Cluj Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comerciala administrata de inculpatul Andrei Stefan Florin sau prin angajarea fictiva in munca a inculpatei Seceleanu Liliana Luta, sotia directorului C.R.E.I.R. Galati.

Remiterea sumelor de bani date cu titlu de mita de catre inculpatul Stefan Adriian, a fost efectuata cu complicitatea inculpatilor Calin Mitica, Seceleanu Liliana Luta si Andrei Stefan Florin, dupa cum urmeaza:

– inculpatul Calin Mitica a aprobat remiterea celor 22 transe de mita si a justificat scoaterea unor sume de bani din patrimoniul S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. (remise inculpatului Seceleanu Laurentiu), prin justificarea fictiva a incasarii unor dividende;

– la datele de 29 octombrie 2013 si 10 decembrie 2013, inculpatul Stefan Adriian a remis inculpatului Seceleanu Laurentiu, direct sau prin intermediar, sumele de 20.000 lei si 25.000 lei, in scopul aratat anterior;

– in perioada martie 2013 – martie 2014, S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca a platit inculpatei Seceleanu Liliana Luta (sotia inculpatului Seceleanu Laurentiu) suma totala de 17.085 lei, fara ca inculpata sa presteze vreo activitate reala in folosul pretinsului ‘angajator';

– in cursul anului 2013, inculpatul Andrei Stefan Florin a emis un numar de 9 facturi, in valoare totala de 43.580 lei, pentru prestarea unor servicii fictive, care au fost decontate prin circuit bancar de S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A., destinatarul real al sumelor de bani fiind Seceleanu Laurentiu.

In perioada 09 decembrie 2013 – 02 iulie 2014, inculpatul Gavris Teodor Alexandru a pretins si a primit in mod repetat, suma totala de 257.128,64 lei, de la reprezentantii unei societati comerciale, pentru ca sa indeplineasca/ sa nu indeplineasca, sa urgenteze indeplinirea unor acte care intrau in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri, toate aceste demersuri vizand avantajarea intereselor de afaceri ale societatii respective, care avea in derulare contracte atribuite de autoritatea contractanta S.N.T.F.C. C.F.R. CALATORI S.A.

Remiterea mitei efectuata de societatea respectiva a fost disimulata prin ‘subcontractarea’ unor servicii de reparatii in favoarea unei firme controlate de inculpatul Gavris Teodor Alexandru.

Astfel, societatea comerciala a decontat, prin circuit bancar, suma mentionata anterior, desi firma controlata de inculpat nu a efectuat lucrarile ‘subcontractate’.

 

 

Mai multe articole

Reclama 300x250 Stejarelul