Puțini știu asta: cum se folosesc corect bețișoarele de urechi, la copii și adulți

Scris de Gabriel Adam la 8 Sep 2016, ora 08:00

Medicii ORL-işti se plâng de numărul tot mai mare al copiilor şi chiar al adulţilor care ajung la cabinet cu traumatisme ale timpanului, cele mai multe generate de folosirea inadecvată a beţişoarelor.

Scărpinatul în ureche, uneori cu un ac de siguranţă, o agrafă de dosar sau un chibrit este nu doar o obişnuinţă de prost gust, dar este şi neigienică şi periculosa. Nici beţigaşele care pot fi găsite pe toate gardurile nu sunt sigure.

Chiar dacă pe etichetă scrie că sunt destinate îndepărtării cerumului, secreţia pe care o numim ceară, acesta este doar un artificiu comercial. Beţişoarele sunt făcute pentru igiena exterioară a urechii, a lobilor şi a pliurilor.

Chiar dacă vi se pare ciudată informaţia, cel mai bine este să folosiţi buricul degetului mic, croit exact pe dimensiunea urechii. Atenţie, nu folosiţi unghia! Tot ce este mai adânc, este de competenta medicului. Nu turnaţi în ureche, dacă vă doare, ulei cald, alcool sanitar, ţuică amestecată cu boia, şi nici un căţel de usturoi dacă va supără măseaua.

Puţini oameni ştiu că ceară urechii, pe cât de inestetica, este indispensabilă pentru sănătate. Ceară este o secreţie produsă de o glandă aflată pe canalul auditiv şi conţine colesterol, trigliceride şi acizi. Aceasta secreţie are rolul de a curăţa şi a proteja urechea, împiedicând praful şi alţi corpi dăunători să intre pe canalul auditiv.

Mecanismul este simplu. Muşchii canalului auricular împing spre exterior cerumul încărcat cu substanţele dăunătoare. Desigur că o igienă necorespunzătoare poate duce la formarea dopurilor, iar consecinţa este slăbirea auzului sau chiar pierderea lui temporară, dar şi tulburări de echilibru.

Îndepărtarea dopului de ceară se face exclusiv de medicul specialist, uneori chiar în etape. Exista cazuri în care dopul este atât de întărit încât este nevoie întâi de înmuierea lui în substanţe speciale.
Orice tentativă de a face această operaţiune singuri acasă poate duce la leziuni ale timpanului şi infecţii. Dacă secreţia este mai abundenta decât de obicei, foarte probabil că urechea are o afecţiune, deci trebui să vă programaţi la medic. Mai trebuie să ştiţi că pentru înmuierea dopurilor de ceară găsiţi în farmacii produse sigure.

Există multe remedii naturiste pentru durerile de urechi, însă este foarte importantă cauza lor, prin urmare nu recurgeţi la ele decât după ce aţi depistat natura afecţiunii şi aţi întrebat un medic.

Mai multe articole

Reclama 300x250 Stejarelul