Toata lumea se intreaba care sunt cele mai bune marci de scule electrice din lume. Vedem zilnic cand mergem la magazin sau cand intram pe internet zeci de logo-uri si produse.
Chiar si in aceasta multitudine de oferte, pentru sculele profesionale, cele cu adevarate profesionale lucrurile sunt destul de simple pentru ca la nivel mondial exista doar 5 mari producatori. Pentru restul de scule, semi-profesionale si hobby exista mii de branduri, aici oricine isi poate face marca proprie, trebuie doar sa cumperi cateva sute de unitati de la o fabrica din China si sa pui propriul logo.
Dar sa ne intoarcem la sculele electrice profesionale. Brandurile mari, nu neaparat in aceasta ordine, sunt:
- Bosch
- Makita
- DeWalt-Stanley
- Hikoki-Metabo
- Milwaukee (TTI – Techtronic Industries)
Fiecare producator are si alte branduri pe langa cele principale, de exemply TTI are Milwaukee, Ryobi, AEG, Homelite, Empire, Stiletto, Hoover US, Hart, Oreck, Vax. Ca sa va faceti o idee TTI are peste 30.000 de angajati peste tot in lume, propriile fabrici sau fabrici in licenta. Cifrele sunt similare si la restul, insa cel mai mare producator este Bosch. Acesta produce in fabricile proprii inclusiv pentru branduri mai putin cunoscute.
Makita are Makita, Dolmar, Maktec, etc., iar Hikoki si Metabo fac parte dintr-un grup comun, germano-japonez. Metabo este mai bine plasat in Europa, pe cand Hikoki este mai bine prezent in Asia si SUA.
Nu exista un invingator clar la „cele mai bune scule electrice”. Fiecare producator are avantajele si are gama lui de produse in focus.
Cele mai ieftine sunt bormasinile Makita, cele mai bune rotopercutoare sunt Bosch, cele mai polizoare sunt Metabo. Si lista continua.
Chiar daca suntem fanii unui brand trebuie mereu sa comparam si sa alegem cea mai buna optiunea pentru nevoia noastra.
Din pacate, in Romania nu sunt toti acesti producatori prezenti direct si o parte din ei sunt importati de diverse firme. In general preturile sunt mai mari in cazul importurilor decat in cazul in care exista o subsidiara. Bosch si Makita sunt direct reprezentate in Romania inca din anii 90, la restul exista doar importatori diversi. Chiar si asa se gasesc destul de multe produse la preturi competitive, important este sa cauti si sa nu te grabesti.
Foarte importanta este si reteaua de service, mai ales daca vorbim despre o scula profesionala. Sunt multe firme din afara Romaniei care vand in tara noastra, dar desi sustin ca dau garantie, doar induc in eroare clientul. Nefiind firma romaneasca, nu se supune legislatiei nationale si pot refuza de la returul produselor pana la garantie sau alte drepturi ale clientului.
Asa ca aveti mare grija de alegeti. Nu va grabiti, analizati, eventual testati, verificati si alegeti cel mai bun produs vazut din perspectiva raportului pret calitate.
Indiferent ce brand de scule preferati, va uram spor la lucru.