Atunci când cauți un sistem de supraveghere, există șanse destul de mari să fii copleșit de numărul mare de produse disponibile și de jargonul tehnic confuz care însoțește o astfel de achiziție. Pentru a face o achiziție în cunoștință de cauză, iată câteva dintre informațiile esențiale pe care le au camerele de supraveghere.
Camere de securitate comerciale vs. cele pentru utilizare casnică
Există două mari categorii de camere de securitate. Ceea ce găsești în general în magazine sunt pachetele de camere destinate consumatorilor, care vin de obicei cu 8 sau 16 camere la pachet și cu un video recorder. A doua categorie de camere include camerele de calitate comercială care au prețuri semnificativ mai mari decât primele amintite. Aparatul pentru înregistrare video trebuie achiziționat separat, iar un astfel de aparat comercial are, de asemenea, prețuri crescute, în funcție de capacitatea de stocare, de conectivitatea camerei și de caracteristicile de procesare a imaginilor.
Calitatea camerelor de supraveghere
La prima vedere, aceste două categorii de camere pot părea similare, deși dacă ai putea vedea în interior, diferențele ar deveni evidente. Camerele de comerciale sunt proiectate și construite pentru aplicații performante în care eșecul nu este o opțiune; camerele pentru consumatori nu sunt proiectate astfel. De obicei, camerele destinate consumatorilor sunt construite pentru a funcționa bine atunci când există multă lumină și, odată ce iluminarea devine scăzută sau absentă calitatea lor începe să scadă. Camerele comerciale se descurcă mult mai bine atunci când nu există suficientă lumină, deoarece au senzori video interni mai mari și componente de calitate superioară, care pot adapta și captura videoclipuri excelente cu lumină slabă. La ce bun o cameră de supraveghere care funcționează în mod ideal numai în condiții perfecte, cum ar fi lumina soarelui puternic? Camerele de calitate pentru consumatori pot funcționa bine în anumite situații, cum ar fi verificarea unui animal de companie, însă atunci când ai nevoie să aduni dovezi ale unei infracțiuni, acestea devin deseori ineficiente dacă nu sunt de calitate.
Condiții de iluminare mixte
Camerele de supraveghere comerciale își dovedesc superioritatea atunci când se confruntă cu condiții dificile de iluminare. De exemplu, este obișnuit ca o companie să aibă o cameră îndreptată spre ușa din fața magazinului. Când cineva deschide ușa, o cantitate mare de lumină va intra pe ușă, inundând senzorul camerei. O cameră potrivită pentru utilizare casnică va încerca să se adapteze la lumina suplimentară intrată în cameră și își va deschide obturatorul pentru a compensa. Însă camerele de calitate comerciale rezolvă această problemă cu o funcție specială de reglare a luminii. Aceste camere utilizează atât o soluție software, cât și hardware numită HDR, care reprezintă „High Dynamic Range”. HDR face o expunere a camerei și o expunere a ușii și apoi combină cele două imagini pentru a crea o imagine compusă expusă corespunzător a celor două zone. Ca urmare, fețele sunt expuse în mod corespunzător la ușă și în magazin.
Vederea nocturnă
Când o cameră încearcă să vadă în întuneric, are nevoie de o sursă de lumină pentru a ilumina zona de sub ea. Din păcate, iluminatoarele de viziune nocturnă care vin cu camerele de consum casnic sunt proiectate doar pentru rază scurtă de acțiune și au o luminozitate fixă. Aceasta înseamnă că, de obicei, expun excesiv ceea ce se află în apropiere într-o scenă, determinând ca oamenii și obiectele să apară „șterse” și fără niciun detaliu. Cu toate acestea, camerele comerciale sunt adesea echipate cu iluminatoare cu infraroșu (IR) de viziune nocturnă mai avansate, care își pot regla luminozitatea în mod automat la scenă. Această caracteristică se numește „Smart IR”, iar cu ajutorul acesteia subiecții par expuși corect și în detaliu.