Menghina de mana, denumita si menghina rapida, te scuteste de mult efort chiar daca nu esti de meserie tamplar, dulgher sau instalator. Aceasta scula de mana este extrem de utila in gospodarie, ea are rolul de a fixa materialele care urmeaza sa fie prelucrate: fie ca vorbim despre taierea scandurilor sau de fixarea cu adeziv a diverselor materiale sau daca ai de taiat o platbanda de metal cu polizorul unghiular/flexul.
In functie de buget si de ce ai nevoie sa faci cu ea, o menghina ideala prezinta urmatoarele caracteristici: latime cat mai mare a bacurilor, caneluri in cruce (extrem de eficiente pentru materialele rotunde), manar ergonomic care impiedica alunecarea, sina dintr-un material cat mai rezistent (de preferat otel intarit), desfacere controlata care sa permita insurubarea/desurubarea in trepte, si, bineinteles, sa permita o transformare usoara pentru deschiderea fortata.
In acest moment exista mai multe tipuri de menghine: de mana/rapide, cu prindere in unghi/colturi, pentru prinderi speciale, cu surub, de banc (daca in cazul menghinelor rapide materialul recomandat este otelul, menghinele de banc este bine sa fie din fonta, deoarece exercita o presiune mai mare asupra materialului care trebuie fixat).
Cu ce scule poti sa folosesti menghina?
Raspunsul e destul de simplu: face treaba buna cu fierastraiele, in special cu fierastraiele circulare si cu fierastraiele pendulare, dar se descurca destul de bine si cu un fierastrau sabie sau cu un multicutter, daca nu ai circularul sau pendularul la indemana.
Ce poti sa faci mai exact cu fierastraiele enumerate mai sus?
Fierastraiele pot fi de mai multe feluri:
Circulare. Ele se impart in circulare manuale sau de mana, acestea fiind si cele mai folosite (au dimensiuni mici, iar menghina ajuta la fixarea scandurii care urmeaza sa fie taiata), stationare/unghiulare/la unghi, acestea trebuie montate pe un banc de lucru deoarece au nevoie de stabilitate pentru a oferi precizie ridicata. In ceea ce priveste fierastraiele stationare, este ideal ca acestea sa aiba functie de glisare pentru a putea taia/debita materialele cu latimi mai mari.
Pendularele sau fierastraiele verticale sunt cele mai potrivite daca ai de facut decupaje sau taieri care necesita o precizie ridicata. Atentie: este extrem de important ca acest tip de fierastrau sa aiba o greutate cat mai mica, pentru ca trebuie sa fie usor de manevrat ca sa obtii precizie. Trebuie sa ai grija si la ce tip de lama folosesti: daca viteza de taiere este foarte mare (si nu se poate regla) nu este recomandat sa folosesti o panza pentru taieri fine, deoarece exista riscul ca lemnul sa se arda.
Fierastraul sabie este asemanator cu cel pendular, dar este mai puternic si, spre deosebire de cel mentionat anterior, poate fi folosit si in gradina, la toaletarea copacilor de exemplu. Daca ai si un model cu acumulator este perfect.
Cu multicutterul/unealta multifunctionala poti sa tai sau sa slefuiesti zone greu accesibile de pe suprafete din metal, lemn, plastic, gipscarton etc.
Ce au in comun un multicutter, un fierastrau pendular si un fierastrau sabie? Functia de schimbare rapida a accesoriilor, fiind scule de precizie este esential ca accesoriile sa poata fi schimbate rapid, fara chei suplimenare.