In momentul in care este interpretat un proiect de rezistenta si implementat in teren pot aparea unele erori care pot genera probleme pe viitor. Una dintre cele mai comune greseli la armarea grinzilor consta in lipsa unui plan. Este extrem de important ca inainte de a se demara procesul de armare si montare sa fie realizat un plan de montaj extrem de bine stabilit.
In prezent, potrivit legislatiei in vigoare, trebuie sa existe proiecte rezistenta case pentru toate proiectele de constructie. Aceste proiecte sunt cele care stabilesc cum se vor realiza structurile de rezistenta si pe baza lor constructorii vor ridica aceste structuri. Prin urmare, trebuie sa fie respectate toate normele din proiect, motiv pentru care se recomanda colaborarea cu profesionistii pentru realizarea intregii documentatii.
Cum se intersecteaza corect grinzile?
Orice proiectant rezistenta ArhiProPub va atrage atentia asupra faptului ca este evident ca doua grinzi care trebuie sa se intersecteze nu au cum sa treaca una prin cealalta decat in cazul in care exista decalaje pe verticala. De foarte multe ori decalajul este realizat direct pe santier, tinandu-se cont de grosimea pe care armaturile o au si de tipul grinzilor utilizate. Exista doua tipuri de grinzi – secundare si principale. De foarte multe ori lucratorii de pe santier nu fac planuri pentru montaj, ci doar aleg directia principala de montaj.
Una dintre cele mai mari probleme tine de faptul ca la intersectia a doua grinzi una trece si cealalta este perpendicular pe ea. In situatia aceasta, grinda care este asezata perpendicular trebuie sa se afle mai jos decat grinda continua. De asemenea, armaturile aflate pe partea de jos trebuie sa fie mult mai scurte decat cele care se alfa in zona de sus, pentru ca ciocurile sa treaca unul pe langa altul si pentru a nu fi influentata in mod negativ armatura din zona de jos aflata pe grinda continua. Sunt foarte putini meseriasi care iau in calcul importanta aspectelor mentionate anterior pe santier.
Cat de importanta este o strategie de lucru eficienta pentru un proiect de rezistenta?
Pentru orice tip de constructie este foarte important sa existe o strategie de lucru foarte eficienta si o serie de etape clar mentionate care sa fie respectate – de exemplu, una dintre cele mai importante etape consta in verificarea etrierilor din stalpi in zona nodurilor. Sunt foarte multe proiecte in care se vede cu ochiul liber ca etrierii nu sunt corect montati.
Unde se produce eroarea? ArhiProPub.ro recomanda ca etrierii sa fie pusi in stalpi si apoi sa se monteze barele din zona inferioara cu etrierii. Ulterior se pun barele din partea de sus. Singurul mod in care se poate remedia o astfel de eroare este demontarea si refacerea structurii de rezistenta, ceea ce implica de cele mai multe ori pierderi de materiale si de bani.
Din acest motiv este recomandat sa se lucreze organizat si sa se tina cont de toate aspectele importante, mentionate de proiectul de rezistenta intocmit de specialisti, in vederea implementarii proiectului.