O data achizitionata imprimanta, este necesar ca utilizatorii sa aiba si informatii suplimentare care pot parea dificil de inteles, cum ar fi inlocuirea cartuselor atunci cand este necesar cu alte cartuse imprimanta compatibile cu modelul si necesitatile in cauza.
Tipuri de cartuse imprimanta disponibile pe piata
Cartusele pentru imprimanta disponibile pe piata la momentul actual sunt de mai multe feluri:
- cartuse de imprimanta OEM, care provin de la producatori originali sau de la parteneri care primesc licente de fabricare. Cartusele OEM poarta de regula numele fabricantilor de imprimante si sunt de cea mai inalta calitate. Acest tip de cartuse este si cel mai costisitor, oferind insa cea mai buna garantie a calitatii. Cu un astfel de cartus, utilizatorii pot fi siguri ca imprimanta va functiona in mod corespunzator;
- cartuse de imprimanta compatibile, fabricate de producatori terti, care ofera o calitate similara celor originale si pot atinge sau depasi specificatiile si calitatea OEM. Aceste cartuse sunt disponibile la preturi mai mici, fiind o alternativa buna pentru impriamnta’
- cartuse de imprimanta remanufacturate, care sunt cartuse originale reconditionate, colectate goale de la utilizatori, curatate, umplute si sigilate.
Cand trebuie sa schimbi cartusul de imprimanta si de ce sa reciclezi?
Schimbarea cartusului de imprimanta este necesara in anumite conditii, atunci cnd tiparirea nu mai este clara, culorile sunt sterse, cand imprimanta da semne ca nu mai face fata solicitarilor utilizatorilor. Majoritatea imprimantelor transmit o avertizare atunci cand cartusul este gol, iar cele mai multe ofera si posibilatea de a verifica nivelul de cerneala.
Inlocuirea cartuselor de imprimanta nu este un proces dificil, diferind in functie de modelul de imprimanta, dar fiind in general asemanator la modelele mai noi. Dupa inocuirea cartuselor imprimantei, acestea nu trebuie aruncate! Pentru a proteja mediul inconjurator, cartusele goale nu se arunca, ci se recicleaza. Acestea sunt un deseu daunator pentru mediu si om. Ele contin materiale plastice, praf rezidual, metale si substante toxice, iar pentru descompunerea unui cartus poate dura chiar 1000 de ani.
Companiile care folosesc imprimante trebuie sa cunoasca legislatia in vigoare, care prevede ca fiecare societate comerciala sa aiba evidenta deseurilor rezultate din activitate, inclusiv reciclarea cartuselor de imprimanta, care trebuie stranse, pastrate temporar si predate catre centrele de colectare specializate.
Cu alte cuvinte, indiferent de tipul de cartus sau de toner ales pentru imprimanta, utilizatorii trebuie sa se asigure ca provin de la producatori si de la furnizori de incredere, in caz contrar risca sa scurteze durata de viata a imprimantelor folosite si sa aiba print-uri de o calitate indoielnica.
Cartusele originale sunt cele recomandate de catre specialisti, in cazul in care sunt utilizate cartuse necompatibile cu modelul de imprimanta sau compatibile insa de slaba calitate si la un pret mic se pot intampla urmatoarele lucruri:
- hartia se poate bloca in imprimanta;
- pot exista pete de cerneala pe hartie;
- documentele scoase la imprimanta pot avea dungi inestetice;
- cartusele nu sunt recunoscute de catre impriamnta;
- imprimanta se poate degrada si calitatea imprimarii poate fi mai slaba.