In 2019, peste 7000 de amenzi au fost date, doar in Bucuresti, soferilor incepatori. Cele mai frecvente contraventii au fost depasirea vitezei legale, lipsa centurii de siguranta, neacordarea de prioritate si nerespectarea culorii semaforului. Nu in ultimul rand, au fost sanctionati multi soferi incepatori pentru ca nu au pus semnul distinctiv pe masina.
Daca ai o vechime mai mica de un an in trafic, iata cateva sfaturi, de care, potrivit chestionare-az.ro, trebuie neaparat sa tii cont cand te urci la volan, daca nu vrei sa te alegi cu o amenda.
1. Ai grija sa pui semnul de incepator, “lamaia”, cum i se spune popular. Potrivit art.147 alin.1 punctul 6 din Regulamentul de Aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, „conducatorul de autovehicul sau de tramvai este obligat sa aplice pe parbrizul si pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducatorii de autovehicule incepatori, daca are o vechime mai mica de un an de la obtinerea permisului de conducere. Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza cu doua sau trei puncte amenda”. Semnul distinctiv este un disc de culoare galbena, cu diametrul 100 de milimetri, care are in centru semnul exclamarii, de culoare neagra, cu lungimea de 60 de milimetri si diametrul punctului de 10 milimetri. Ai grija, nu pune altceva; se gasesc de vanzare si semne mai mari, cu texte sau desene haioase. Oricat ar parea de distractive, nu sunt legale si te poti alege cu amenda.
Pozitia semnului distinctiv
In cazul vehiculelor din categoriile AM, A 1, A 2 si A, in spate, langa numarul de inmatriculare sau inregistrare. La celelalte autovehicule semnul de incepator trebuie pus pe parbriz, dreapta jos si pe luneta, stanga jos. Daca autovehiculul nu are luneta, discul galben se va pune pe parbriz, in dreapta jos si pe caroserie in spate, stanga sus. La tramvaie, pozitia corecta, conform legii, este pe parbriz, dreapta jos si pe luneta ultimului vagon, in spate, in stanga sus. Daca autovehiculul are remorca, semnul de incepator trebuie sa fie pe parbriz, in dreapta jos si pe caroseria remorcii, in partea din spate, stanga sus. La motocicleta, discul galben va fi pozitionat in partea din spate langa numarul de inmatriculare.
2. Respecta viteza prevazuta de lege pentru incepatori. Asa cum se invata si din chestionarele auto de la scoala de soferi, viteza maxima admisa in afara localitatii pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere este cu 20 de km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse. Nu depasi viteza legal admisa, pentru ca vei fi sanctionat conform art. 50 alin.4 din aceeasi ordonanta. Atentie! Localitatile fac exceptie!
3. Alte interdictii referitoare la soferii incepatori. Ei nu au voie sa transporte marfuri periculoase si nici sa conduca vehicule destinate testarii sau probelor. De asemenea, daca vreti sa faceti taxi sau sa transportati public persoane, trebuie sa asteptati sa treaca un an de la obtinerea permisului de conducere. Inainte de un an, nu aveti voie sa prestati aceste activitati.