Populara aplicatie FaceApp, cea care a ajuns pana la 700.000 de descarcari pe zi, a starnit nenumarate controverse din cauza politicii de confidentialitate.
Specialistii in securitate cibernetica au vorbit despre riscurile la care se supun utilizatorii acestei aplicatii pentru editat fotografii.
„Initial erau folosite pentru a edita folografii, imagini. In background, ele de fapt cereau foarte multe informatii despre mobilul nostru, ulterior informatiile erau transmise catre serverele lor si in final aplicatia era folosita si pentru a incerca sa fure bani din conturile oamenilor. Oamenii isi dadeau seama in momentul in care facturile de telefon erau mult mai mari sau le lipseau bani din cont”, a declarat specialistul in securitate cibernetica Dan Demeter.
„Chiar daca nu se ajunge la furtul banilor, nu e vorba doar de continutul pozei, acesteia ii sunt atasate si alte informatii – tipul dispozitivului cu care a fost făcuta, coordonatele geografice, sistemul de operare al telefonului. Din poza aceea, fiind trimisa catre FaceApp, pot fi extrase si aceste informatii si aici intervine problema. E o problema de constientizare a utilizatorilor cu privire la ce date sunt colectate atunci cand fac o poza, cui trimit acele date, cum sunt procesate si cine mai are acces apoi la acele informatii si cum pot fi agregate mai departe. Nu este singura aplicatie care face acest lucru, marile platforme de socializare ca Facebook si Instagram au si ele aplicatii prin care li se cer utilizatorilor mult mai multe date. In momentul in care urcati o poza pe Instagram, cedati practic drepturile de autor asupra pozei si Instagram are dreptul de a edita si chiar monetiza poza respectiva, fara sa ceara permisiunea celui care a urcat poza. E foarte fina linia, ca utilizatorul sa inteleaga la ce anume renunta cand foloseste un serviciu. Nu toata lumea citeste termenii si conditiile.
Cand instalezi astfel de aplicatii, practic renunti la niste informatii. Nimic nu este gratuit online. Daca ceva este gratuit, atunci inseamna ca tu esti moneda. Practic, cineva incearca sa monetizeze sau sa creeze un profil al tau pentru a monetiza. Nu toata lumea constientizeaza acest lucru. Daca sediul firmei FaceApp nu ar fi fost la Sankt Petersburg, ci in Statele Unite, poate nu am fi avut discutia asta. Exista aplicatii care fac lucruri mult mai urate, colecteaza mai multe informatii decat aceasta aplicatie, dar nu totdeauna sunt trase la raspundere. Daca exista brese de securitate sau acele informatii ajung sa fie distribuite catre terte parti si agregate intr-un anumit mod, pot afecta viata personala a individului, poti fi susceptibil de furt de identitate, la frauda, de exemplu. Odata trimisa o poza online, ea ramane acolo, chiar daca tu stergi aplicatia.”, este de parere Liviu Arsene, specialist in securitate cibernetica.