In momentul in care va fi anuntata valoarea de referinta a noului indice bancar propus de guvern, in luna iulie, creditele in lei se vor scumpi.
„Automat nu ne putem astepta ca acest nou indicator IRCC, calculat la 2,63% pentru trimetrul 1 din 2019, sa fie mai mic sau egal ca inainte, ci tot mai mare. Eu cred ca diferenta intre ROBOR si IRCC se va pastra in zona de 0,50%. Guvernul a incercat o mica pacaleala.”, mentioneaza Dragos Nichifor, analist economic.
„In trimestrul 4, indicele este mai jos si, in trimestrul 1, asa cum arata datele, este ceva mai sus. Actualul indice, IRCC-ul, este o medie zilnica, media aritmetica ponderata zilnica si calculata apoi la sfarsitul trimestrului pe baza tranzactiilor. Si tranzictiile, si cotatiile sunt influentate de un factor fundamental pentru orice dobanda, si anume inflatia.”, declara Adrian Vasilescu, consultant de strategie BNR.
„Acum se poate vedea daca bancile cu adevarat doresc sa fie un partener pentru romani, persoane fizice si persoane juridice. Spunea un reprezenzant al BNR ca dobanzile vor fi influentate de inflatie. Am avut o inflatie care a crescut in cei doi ani de guvernare PSD-ALDE. Exista posibilitatea ca acest indice sa nu ajute foarte mult romanii, sa nu diminueze practic ratele pe care le platesc la banci. Sunt convins ca bancile au suficiente resurse pentru a acoperi si aceste posibile costuri.”, anunta Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor.
In momentul de fata, noul indice a adus scaderi de la 5% pana la 10% la ratele lunare.