Măseaua de minte este cunoscută popular ca măseaua a cărei apariție marchează maturizarea, dar și ca o măsea ce da bătăi de cap, prin problemele pe care le poate determina. Procesul de creștere ar trebui să fie pe deplin unul corect și fără probleme, însă este posibilă și apariția diferitelor probleme precum: infecții ale gingiilor, afecțiuni la ceilalți dinți. Într-un astfel de caz este necesară o intervenție de extracție a moralului respectiv. Molarul de minte e considerata a fi „o relicva evolutive” – molarii de minte au fost foarte folositori pentru strămoșii noștri, ce aveau o dietă bazată pe alimente dificil de mestecat, precum stuf și crenguțe ale diferitelor plante. Pe măsură ce ceilalți dinți cădeau sau se deteriorau, măselele de minte deveneau înlocuitorii acestora. În zilele noastre, însă, nu mai consumăm asemenea alimente; pe lângă asta, igienă noastră orală s-a îmbunătățit considerabil. Asta înseamnă că acești dinți nu mai au un rol esențial pentru omul modern. De aceea, acești molari “speciali” au nevoie de spațiu suficient pentru a crește și pentru a se dezvolta corespunzător – adică e nevoie ca arcadele dentare să fie deja formate, pentru ca ei să poată să erupă normal. Odată cu evoluția speciei umane, dimensiunea maxilarelor scade, în timp ce dimensiunea craniului crește, prin urmare spațiul pentru erupția normală a molarilor de minte este din ce în ce mai îngust și astfel apar tulburările de erupție ale acestui dinte.
În acest context, despre măseaua (sau molarul) de minte și durerile provocate de aceasta știm deja cu toții. Dacă molarul trebuie extras și deja cauzează dureri, este prioritară vizitarea de urgență a medicului stomatolog. De ce? Deoarece medicul este cel care poate să sfătuiască pacientul și să-i spună care sunt cauzele unei asemenea anomalii:
- Dacă nu au suficient spațiu pentru a se dezvolta, vor strica aspectul vizual al danturii, mai exact vor apărea așa-numiții „dinți încălecați”.
- Eruperea parțială dăunează gingiilor și pot apărea infecțiile, deoarece o parte din molar se află în interiorul gingiei. Se formează un culoar liber prin care resturile de mâncare își pot face de cap.
Trebuie să fie cunoscute totodată simptomele ce prevestesc creșterea incorectă a molarilor și dacă este necesară extracție de măsea de minte la preț bun să știi la ce clinică sau cabinet stomatologic să apelezi. Printre motive se regăsesc:
- cariile dentare extinse;
- sângerările gingiilor;
- infecții repetate;
- deteriorarea dinților;
- umflături în zona molarului
Se întâmplă ca din comoditate anumiți pacienți să nu țină cont de sfatul medicului stomatolog, ceea ce este foarte greșit.
Complicațiile netratării molarilor sau măselei de minte sunt grave și dureroase, iar în timp pot conduce la incapacitatea mișcării maxilarului și la dinți rupți.
Alege întotdeauna să oferi dinților tăi îngrijirea optimă și aplică proverbul „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi” când te referi la vizitarea unui medic specialist sau rezolvarea unei probleme dentare.
Dacă vrei sa fii sigur ca ai luat decizia corectă începe prin compararea de competențe ale medicilor specialiști și apoi prin evaluarea de prețuri în stomatologie. Un specialist bun e mai scump dar intervențiile sale se realizează cu maximul de profesionalism și încredere pentru toți pacienții clinicii. Astfel, vei fi sigur că raportul preț-calitate servicii este unul foarte bun.