Dupa discutiile cu privire la taierea arborilor si la montarea unor noi spatii comerciale odata cu modernizarea parcului Cismigiu, au fost facute publice noi informatii referitoare la modul in care se va desfasura actiunea de reabilitare.
„Primaria Capitalei respinge ferm afirmatiile conform carora ar propune “arbori monumentali sanatosi” pentru defrisare in Gradina Cismigiu, sau ar intenționa “mutilarea” acestui parc istoric, asa cum eronat a aparut in mediul online. Prin proiectul de reabilitare peisagistica a parcului istoric Gradina Cismigiu, pentru care au fost aprobati miercuri indicatorii tehnico-economici, Primaria Capitalei doreste restaurarea acestui obiectiv, pe care sa-l redea bucurestenilor ca spatiu public de calitate, sigur pentru vizitatori si care sa pastreze amprenta sa istorica.
Referitor la situatia arborilor seculari, plantati inainte de cel de-al doilea razboi mondial, facem precizarea ca, dupa elaborarea Proiectului tehnic, va avea loc actiunea de cartare a fiecarui copac in parte, intrucat vorbim de o interventie integrata, asadar inclusiv din acest punct de vedere. Copacii sanatosi si cu valoare dendrologica si/sau peisagistica vor fi mentinuti si ingrijiti, iar in cazul celor uscati sau bolnavi se va identifica, dupa caz, in ce masura au nevoie de tratamente sau de defrisare, pentru a nu imbolnavi si alti copaci si pentru a elimina riscul de accidente. Acest aspect este important intrucat Primaria Capitalei doreste sa nu se repete incidente similare celor din iarna trecuta, cand s-au rupt crengi si s-au prabusit copaci, din cauza fenomenelor meteo extreme.
In ceea ce priveste constructiile existente, vor avea loc desfiintari ale elementelor parazitare si care imprima o imagine improprie: imprejmuiri realizate in dezacord cu statutul de parc istoric, grupuri sanitare, chioscuri, automate, rampe de gunoi, obiecte de mobilier urban si de decor distruse sau cu aspect disonant fata de specificul parcului.Totodata, prin proiect se propun amplasamente amenajate coerent in structura istorica a parcului, cu toate utilitatile aduse in casete ascunse (apa, canalizare, electricitate) pentru a putea fi utilizate in mod permanent sau temporar (targuri, festivitati, chioscuri)”, conform comunicatului de presa transmis de PMB.
„Nu se va taia niciun copac sanatos, se vor taia doar copaci bolnavi, parazitari si nu din motive de a amplasa altceva in locul lor. Un proiect functioneaza in felul urmator: in prima faza se face un fel de studiu de fezabilitate, prin care se estimeaza valoare lucrarii. In momentul de fata, avem 60 de arbori in declin biologic si e in curs de avizare defrisarea lor. Dupa faza SF, urmeaza proiectul tehnic, unde se identifica fiecare arbore, ajunge proiectul la o comisie din primarie, deci nu se pune problema de taiere. Nu e vorba despre un pavaj. Este o alee in mijlocul peluzei. In faza de proiect tehnic va fi o dezbatere publica. Daca in urma dezbaterii se va concluziona ca este o idee gresita, nu se va face”, a declarat Marius Albisor, directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).
„Din perspectiva arhitectului, care este un om de creatie, el a considerat ca se pune mai bine in valoare o perspectiva a unei alei, a axului – de fapt tot parcul este centrat pe acest ax. Pentru a pune in valoare toata compozitia parcului. Noi avem o propunere. Daca exista si alte propuneri, la faza de proiect tehnic pot aparea tot felul de propuneri”, a mentionat Petre Ene, directorul Companiei Dezvoltare Durabila.