Dupa ce Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu” a obtinut din partea comisiei MCIN o nota prea mica pentru a-si putea continua activitatea, a primit sprijinul multor oameni de cultura.
Personalitati ale culturii precum Ana Blandiana, Norman Manea, Stere Gulea, Irina Iordachescu, Dan C. Mihailescu, Victor Rebengiuc, Horia Roman Patapievici, George Banu, Mircea Cartarescu, Gabriela Adamesteanu, Radu Paraschivescu, Andrei Serban, Gabriel Liiceanu, Stelian Tanase, Magda Carneci, Cristi Puiu si Marina Constantinescu au semnat petitia de sustinere pentru Andrei Dimitriu.
„Toate masurile vor fi luate conform legii. In fiecare an, are loc o evaluare facuta de o comisie formata din specialisti si un reprezentant al ministerului Culturii si Identitatii Nationale a tuturor directorilor institutiilor din subordinea ministrului. Dupa evaluarea fiecaruia, se propune un punctaj de comisie. In momentul de fata suntem intr-o procedura datorita faptului ca domnul director in cauza a depus o contestatie la MCIN, care va fi analizata, conform legii, de comisia de contestatii.”, a mentionat Valer Daniel Breaz.
„L-am intalnit si cunoscut pe domnul Andrei Dimitriu pentru proiectul unei conferinte la Ateneu. Am apreciat disponibilitatea sa la un discurs despre alte arte decat cea strict muzicala, am apreciat dispobilitatea si dorinta sincera de a implini acest proiect care a fost amenintat de anumite accidente conjecturale. Gratie domnului Dimitriu el a avut loc si a avut un real impact in contextul intelectual bucurestean. Domnul Andrei Dimitriu a deschis portile Ateneului unor intelectuali din Romania si altundeva, dand institutiei un statut exemplar de forum cultural. El a aparat muzica in contextul mai vast al unei culturi de epoca. Colaborarea noastra nu a fort perturbata de nici cea mai mica neintelegere si, pe fond de incredere reciproca, ea a fost o reusita. Si acum ii multumesc.”, a declarat George Banu, membru de onoare al Academiei Romane.
„Dintotdeauna Ateneul Roman a avut un loc important in viata mea. Cu atat mai mult in ultimul deceniu, cand, progresiv, activitatea batranei institutii a devenit mai animata si diversificata, readucand Ateneul la starea lui fireasca de centru radiant de cultura, asa cum l-au gandit fondatorii sai. Nu numai concertele, deosebit de interesante, atingand deseori nivelul de eveniment – sa amintim numai splendidele concerte-spectacol cu “Parsifal”, sub conducerea lui Christian Badea – au atras numerosi iubitori ai artei si ai culturii sub cupola binecunoscutei sali, ci si lansarile de carte, expozitiile pe variate teme, conferintele reluand o neuitata traditie bucuresteana. Sa nu uitam ca Sala Mare a fost neincapatoare pentru publicul dornic sa asculte ideile expuse de personalitatile care au vorbit in cadrul ciclului de conferinte “Lumea in care traim”, organizat de editura Humanitas in colaborare cu Filarmonica “George Enescu”.
Nu pot sa nu leg aceasta noua vitalitate a institutiei Ateneului de viziunea larga si generoasa a celui care a condus Filarmonica in ultimii ani – Andrei Dimitriu. La originea infloririi unui fenomen cultural se afla deseori forta creatoare a unei personalitati dornice sa se puna in slujba binelui comunitatii sale. Cu atat mai mult ma uluieste vestea ca acestui energic conducator, acestui realizator al atator evenimente ramase ca pietre de hotar in amintirea bucurestenilor, i se contesta capacitatea de a ramane la carma institutiei pe care a adus-o la starea de organism viu, implicat deplin in viata cetatii. Nu vreau sa ma gandesc ca imixiunea politicului are vreun rol in aceasta desfasurare de fapte – politica trebuie sa taca atunci cand arta isi spune cuvantul. Romanii au nevoie de cultura. Au nevoie de oameni care sa le faciliteze accesul in lumea valorilor spirituale. Sper ca lui Andrei Dimitriu i se vor recunoaste meritele in aducerea Ateneului in primul plan al vietii culturale a Capitalei si ca va fi lasat sa-si duca la indeplinire proiectele, spre ridicarea nivelului de civilizatie al orasului nostru”, a mentionat Silvia Colfescu, editor si istoric de arta.
„Eliminarea lui Andrei Dimitriu din fruntea Ateneului nu poate avea decat o singura finalitate: sa faca loc unui activist PSD-ist. Asa au procedat guvernantii si cu alte institutii culturale, pe care le-au facut harcea-parcea.”, a scris pe Facebook Theodor Paleologul.