Daca prin natura activitatii companiei tale esti obligat – prin lege – sa te ocupi de managementul sistemelor de gestiune a deseurilor provenite din ambalaje si produse ambalate, iata o veste buna!
Poti scapa de aceasta responsabilitate, intrucat exista operatori economici ce preiau sarcina ta: de la activitatile de raportare mediu a cantitatii de ambalaje (totala si specifica, pe tipuri de materiale), pana la intocmirea documentatiei necesare si indeplinirea obiectivelor anuale de valorificare. Normele legislative care sprijina economia circulara sunt foarte stricte in aceasta privinta, iar penalitatile pe care le risti daca nu respecti toate procedurile si obiectivele impuse, te pot obliga sa platesti penalitati catre AFM. Afla mai multe despre Organizatiile de Transfer de Responsabilitate (OTR), ce sunt un real sprijin pentru companii.
De ce merita sa colaborezi cu o Organizatie de Transfer de Responsabilitate
Legea nr. 249/2015 te obliga sa indeplinesti anumite obiective de valorificare a deseurilor, daca esti o companie care are de a face in activitatea sa cu ambalaje si produse ambalate. O Organizatie de Transfer de Responsabilitate, denumita si OTR, vine in sprijinul companiilor de acest tip, fie ca sunt producatori, fie ca sunt distribuitori. Ea va raspunde in fata autoritatilor responsabile de protectia mediului, se va ocupa de la A la Z de raportarea cantitatii de ambalaje si te va tine departe de penalitatile pe care risti sa le platesti catre Administratia Fondului de Mediu. Cel mai frecvent, firmele care apeleaza la OTR-uri activeaza in industria bunurilor de larg consum sau retail, in domeniul auto sau farmaceutic si nu numai.
Cu ce se ocupa, mai exact, o astfel de organizatie
O Organizatie de Transfer de Responsabilitate va intocmi o situatie clara a cantitatilor de deseuri ambalate reciclate si / sau incinerate in statiile speciale de incinerare (pentru recuperarea energiei) si va declara cantitatile totale de ambalaje si, specifice, pentru fiecare tip de material, in scopul realizarii obiectivelor anuale de valorificare a deseurilor, impuse prin legislatia specifica. Obiectivele de valorificare prevazute prin legerea nr. 249 din 2015 inseamna: un minim de 60% din greutate pentru hartie, carton si sticla, un minim de 15% din greutate pentru lemn, un minim de 50% din greutate pentru metal si un procent minim de 22,5% din greutate pentru plastic. Se impune valorificarea a minim 60% din greutatea deseurilor provenite din ambalaje, dar si reciclarea a unui minim de 55% din greutatea materialelor de ambalaj.
La ce sa fii atent, inainte sa alegi un OTR cu care sa colaborezi
Retine un aspect important: nu orice organizatie care presteaza servicii in domeniul consultantei de mediu este un OTR. E esential sa verifici ca firma sa fie certificata ca Organizatie de Transfer de Responsabilitate, printr-o licenta de operare eliberata de Ministerul Mediului. Aceasta licenta trebuie sa fie actualizata si vizata anual, pentru a fi recunoscuta. Mai mult, documenteaza-te in detaliu despre firma si verifica sa nu existe cazier fiscal in numele acesteia, de unde sa rezulte savarsirea faptelor de evaziune fiscala. Asigura-te ca respectiva firma este contribuabil la AFM si cauta referinte in mediul online pentru aceasta.
Ecologic3RAmbajale.ro, o alegere excelenta, daca te confunti cu reciclarea deseurilor din plastic
Cu cea mai mare vechime in acest domeniu in Romania, Ecologic3RAmbalaje.ro este o Organizatie de Transfer de Responsabilitate cu renume. Daca te confrunti cu reciclarea deseurilor din plastic sau din alt material unde se impun obiective anuale de valorificare, iti recomandam sa colaborezi cu aceasta firma.
Date de contact:
Tel: 0239.680.500
E-mail: contact@ecologic3rambalaje.ro