Energia regenerabilă a devenit o alternativă serioasă pentru tot mai multe persoane, mai ales în contextul în care prețurile facturilor cresc alarmant de la un an la altul. Sigur că dorința de a face economii este cel mai puternic motiv pentru care tot mai mulți optează pentru instalarea panourilor solare. Pe de altă parte, grija pentru natură a început sa devină o prioritate. Am învățat că sănătatea noastră depinde și de sănătatea mediului înconjurător. Vorbim despre o lecție la care am rămas repetenți foarte mulți ani la rând, dar pe care începem timid să o descoperim.
Astfel, panourile solare reprezintă alternativa perfectă pentru cei care își doresc să consume propria energie, făcând economii considerabile pe termen lung. Dacă și tu îți dorești să faci un prim pas către energia verde, atunci ar trebui să știi care sunt avantajele, dar și dezavantajele panourilor solare. Iată o listă care ți-ar putea fi de mare folos:
TOP 4 avantaje ale panourilor solare
Utilizarea energiei oferite de soare vine cu numeroase avantaje și ar fi bine să le cunoști. Aruncă o privire asupra acestui TOP 4 și cu siguranța îți va fi mult mai ușor să iei decizia finală – aceea de a trece pe verde:
- Economie de energie – E clar că instalarea panourilor solare implică și un buget inițial destul de mare, dar pe termen mediu, vei realiza ca vei obține economii considerabile. E clar că cifrele din factura de energie vor fi foarte mici și, mai mult decât atât, există și posibilitatea de a obține un venit în plus din energia produsă de panourile solare, energie pe care nu o folosești.
- Zero emisii – Un alt mare avantaj oferit de panourile solare și de energia regenerabilă, în general, este că nu generează emisii poluante. Practic, vorbim despre zero emisii de gaze cu efect de seră.
- Zero zgomot – Dacă ți-am spune și că panourile solare nu emit zgomot? Vorbim despre un confort sporit, mai ales pentru cei care nu sunt deloc prietenoși cu sunetele emise de generatoarele obișnuite.
- Compatibilitate cu alte tipuri de energie – Vestea și mai bună e că nu trebuie să renunți definitiv la energia electrică convențională. Pentru a evita diferite situații neplăcute sau, pur și simplu, pentru a te acomoda treptat cu noul tău sistem de furnizare pentru energie, poți instala panourile solare în paralel. Acesta sunt compatibile cu orice alte tipuri de energie, ceea ce înseamnă că nu ai de ce să-ți faci griji.
Dezavantajele panourilor solare
Spuneam că panourile solare sunt o investiție excelentă, o investiție care îți poate aduce numeroase avantaje. Pe de altă parte, pentru a lua o decizie corectă, va trebui să știi și care sunt cele două dezavantaje ale utilizării energiei solare:
- Panourile solare cer o investiție inițială destul de serioasă – Nu te gândi că trecerea la energia regenerabilă este una ieftină. Din păcate, costurile sunt destul de mari, dar dacă vrei să privești partea plină a paharului, te anunțăm că banii investiți vor fi recuperați rapid și, mai mult, pe viitor vei putea face economii serioase.
- Panourile solare au o putere limitată – Un alt aspect pe care trebuie să-l iei în calcul este legat de puterea limitată oferită de panourile solare. În unele cazuri, consumatorii aleg să nu se debranșeze de la furnizorul de energie, preferând să folosească ambele opțiuni.
Așadar, panourile solare pot fi o alternativă serioasă pentru cei care își doresc să folosească energia produsă în regim propriu, dar și pentru cei care își doresc să facă economii considerabile pentru bugetul familiei.