Ți se întâmplă și ție să te uiți în oglindă și să observi că dinții tăi nu mai au strălucirea cu care te-ai obișnuit, fiind înconjurați de un strat gălbui, destul de inestetic? În această situație ar trebui să apelezi cât mai rapid la un medic stomatolog. Pe dinții tăi s-a instalat placă bacteriană și, netratată la timp, poate să-ți cauzeze mari probleme.
Placa bacteriană este o peliculă care se instalează în mod natural pe suprafața dinților. Netratată corespunzător, acesta poate provoca de la carii, până la tartru și chiar boli parodontale. Probabil că nici tu nu îți dorești să ajungi peste câțiva ani în situația de a apela la implanturi dentare, doar pentru că nu ai tratat la timp o problemă ce părea destul de minoră. Totuși, dacă vei avea nevoie de acest serviciu, nu uita să te asiguri că apelezi la un medic stomatolog cu experiență în implant dentar Valcea sau din orașul tău.
Placa bacteriană – tipologii
Trebuie să știi că această placă bacteriană se instalează imediat după ce mănânci. Din acest motiv este indicat să nu uiți de periaj nici dimineața, dar nici seara. Apoi, trebuie să știi că aceasta este de două tipuri:
Placă supragingivală – aceasta este poziționată deasupra gingiei și poate fi văzută cu ochiul liber doar după ce ajunge la o anumită dimensiune.
Placă subgingivală – aceasta se formează sub gingie și nu este deloc vizibilă cu ochiul liber.
Prevenție
Atunci când vine vorba de prevenție, există o întreagă serie de recomandări, de care ai putea și tu să ții cont începând de azi:
- Mergi regulat la controlul stomatologic – stabilește cu medicul tău care este cel mai potrivit interval de timp în care să vă întâlniți. Dacă nu amâni controlul stomatologic, dentistul nu doar că te poate ajuta în eliminarea plăcii bacteriene, dar poate depista și diferite probleme aflate în stadiu incipient.
- Periajul dentar – așa cum spune și stomatologul, trebuie să te asiguri că îți speli dinții de 2-3 ori pe zi. O igienă corespunzătoare va împiedica dezvoltarea microorganismelor.
- Folosește ața dentară, periuțe interdentare și apă de gură – ața dentară și periuțele speciale au rolul de a curăța spațiile interdentare, acolo unde o periuță normală nu poate ajunge de fiecare dată, iar apa de gură, pe lângă faptul că îți oferă o respirație proaspătă, este și un bun dezinfectant, contribuind substanțial la îndepărtarea bacteriilor.
- Sigilanții dentari – Sigilanții au rolul de a bloca accesul bacteriilor și de a proteja dinții. Procesul de sigilare se poate realiza doar în cabinetul medicului stomatolog și nu este recomandat pentru oricine.
Așadar, placa bacteriană este un fenomen normal cu care ne confruntăm toți, mai devreme sau mai târziu. Chiar dacă inițial ți se pare doar o problemă inofensivă, e important să o ții sub control. Netratată corespunzător poate să-ți afecteze enorm sănătatea cavității bucale. Asigură-te că mergi regulat la medicul stomatolog și ascultă sfaturile acestuia. Periajul trebuie să fie o rutină pentru tine și, de asemenea, apa de gură sau ața dentară ar trebuie să-ți devină indispensabile.