Marti seara, Primaria Capitalei a transmis un mesaj referitor la impozitarea voucherelor pentru biciclete. In cadrul acestuia se mentiona faptul ca au fost facute toate demersurile pentru a acoperi plata impozitului.
„Desi Primaria Capitalei a facut toate demersurile pentru a acoperi plata acestui impozit, (printr-o serie de corespondente cu Ministerul de Finante), autoritatea centrala a decis ca beneficiarii voucherelor trebuie sa plateasca impozit conform legii, cu o cota de aplicare pentru impozitul obtinut, respectiv 10%. Mai mult decat atat, la momentul inscrierii participantilor in proiect, acestia au luat act de cunoasterea si respectarea prevederilor regulamentului proiectului, implicit de prevederea referitoare la obligatia de declarare a venitului aferent voucherului si a platii impozitului realizat. In acest sens, PMB a formulat o solicitare catre Ministerul Finantelor Publice in vederea clarificarii situatiei.
In raspunsul formulat de catre Ministerului de Finante este precizat faptul ca in contextul reglementarilor fiscale in vigoare, respectiv prevederile art. 114 – 116 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, “persoanele beneficiare ale voucherelor pentru bicicletele acordate de catre Primaria Municipiului Bucuresti, au obligatia declararii veniturilor”.
Urmare a raspunsului formulat de catre Minister, Primaria Municipiului Bucuresti a revenit cu o propunere privind posibilitatea retinerii la sursa a impozitului pe venit aferent voucherelor acordate, si totodata, eliminarea obligativitatii depunerii de catre fiecare beneficiar a declaratiei privind venitul realizat, in scopul sprijinirii participantilor la proiect. Propunerea aplicarii retinerii la sursa a impozitului pe venit NU a fost acceptata, urmand ca propunerea sa fie analizata la urmatoarele modificari a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal.
In ceea ce priveste alte proiecte/programe derulate la nivelul Primariei Muncipiului Bucuresti si implementate de catre Directia de Mediu, in cadrul „Programului de stimulare a eliminarii din traficul bucurestean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere”, viitorii beneficiari de eco-vouchere, persoane fizice, respectiv veniturile obtinute se circumscriu prevederilor art. 62, lit. f) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, potrivit caruia nu sunt impozabile “veniturile de orice fel, in bani sau in natura, primite la predarea deseurilor din patrimoniul personal”. Mai mult decat atat, in ceea ce priveste celelalte tipuri de vouchere sau ajutoare sociale oferite de Primaria Capitalei, mentionam ca, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal, acestea NU se impoziteaza.”, a transmis Primaria Capitalei.
Potrivit ANAF, persoanele care au primit vouchere pentru biciclete in anul precedent trebuie sa depuna, in decursul acestui an, Declaratia Unica si sa plateasca pentru acest venit un impozit de 10%.