Dupa imaginile surprinse in statiunea Costinesti, cu o multime de copii desculti, murdari si infometati care cerseau si dormeau pe trotuar, sociologul Gelu Duminica a vorbit despre modul in care se ajunge la astfel de situatii si despre afacerile din spatele acestor imagini, fie ca e vorba de cersit sau chiar de prostitutie.
„Cersitul a existat intotdeauna si este o zona de exploatare a resurselor marginale, specifica unei categorii sociale, dintotdeauna. De cand a existat omul pe pamant: unii au existat la mila celorlalti.
Acum ca, din pacate, statul nostru spune ca nu stie situatia, e partial adevarat, pentru ca exista studii, analize, institutii care se ocupa de acest fenomen. Exista Agentia Romana Antitrafic – care are toate datele necesare -, exista ofiteri specializati, tot felul de institutii care au in mandant astfel de atributii, inclusiv Directia Protectia Copilului. Faptul ca ele nu-si fac treaba, e oarecum in romanismul cu care din pacate ne-am obisnuit.
De fiecare data cand apare un caz macabru se intampla nu arata decat nemernicia noastra si a institutiilor si a societatii in general. Vedem cersetorii pe strazile Bucurestiului in acelasi loc de ani de zile.
Faptul ca dai bani unui om in nevoie, inclusiv cersetorului, sau daca este incurajarea unui flagel. Este o dezbatere peste tot in lume. Unele state in momentul de fata se gandesc si au in dezbatere, inclusiv cele nordice, pentru a interzice cersitul.
Eu, personal, nu as condamna persoanele care, aflate in nevoie, apeleaza la sprijinul public, inclusiv cersit, ci mai degraba as combate puternic pe cei care folosesc aceasta vulnerabilitate pentru propria imbogatire. Romania stie foarte bine unde sunt retelele de trafic si undeva, pe la finele lui septembrie, vom lansa public un studiu in care vom arata retelele de trafic din Romania, unde sunt cine sunt, cine le coordoneaza si folosim doar cifre si date publice.
Toate retelele mari (de prostitutie, de cersetorie) sunt fie girate, fie tolerate, fie sustinute de gulerele albe. Sa zicem ca sunt protejate, in sensul ca la nivelul localitatilor respective se stie foarte bine ce se intampla: Toti vecinii stiu ca respectivii copii sunt la cersit sau ca fetele sunt la prostitutie. Intr-o comunitate mica e imposibil sa nu fie vizibil. De multe ori se stie cine este traficantul pentru ca imbogatirea lui este vizibila intr-un timp scurt. De multe ori, ei sunt folositi ca agenti electorali de anumite partide, in sensul ca aceasta retea le da un tip de putere si un tip de recunoastere la nivel local, care este folosita de politician pentru a controla voturile pe care unii oameni le pot exprima in anumite episoade.
Aceasta retea le da un tip de putere si un tip de recunoastere la nivel electoral. Mie imi repugna. Se stie de acest fenomen de ani de zile. Nu e o noutate. Romania este unul dintre transportatorii de victime ale traficului. Din punctul meu de vedere, institutiile statului tolereaza ceea ce se intampla la nivel local.”, a declarat sociologul Gelu Duminica pentru Digi24.