Miercuri, oamenii de stiinta din cadrul proiectului Event Horizon Telescop au prezentat prima fotografie a unei gauri negre. Acest moment istoric este o premiera absoluta in domeniul astrofizicii, iar pentru a obtine imaginea impresionanta cercetatorii au realizat un telescop virtual, cu o marime apropiata de cea a Pamantului.
„Ceea ce vedem este mai mare decat dimensiunea intregului nostru sistem solar. Are o masa de 6,5 miliarde de ori mai mare decat cea a Soarelui. Si este una dintre cele mai grele gauri negre, este un monstru absolut, campionul gaurilor negre din Univers, din punctul de vedere al greutatii.”, a declarat profesorul Falcke, cel care a mentionat ca aceasta descoperire este „un vis devenit realitate”.
Garura neagra fotografiata este de trei milioane de ori mai mare decat Pamantul, masurand 40 de miliarde de kilometri. Aceasta se afla la 55 de milioane de ani lumina distant si a putut fi fotografiata doar cu ajutorul unei retele de opt radiotelescoape din toata lumea, prin intermediul tehnologiei Very-Long-Baseline-Interferometry (VLBI).
„N-as fi crezut ca am sa vad vreodata una in viata mea.”, a declarat Jean-Pierre Luminet, astrofizicianul CNRS, autorul primei simulari digitale a unei gauri negre din anul 1979.
„Aceasta este o zi mareata pentru astrofizica. Vedem ceea ce era de nevazut.”, a mentionat France Cordova, directorul U.S National Science Foundation.
Potrivit NASA, gaurile negre sunt alcatuite din cantitati foarte mari de materie stransa intr-o zona mica, si creeaza un camp gravitational puternic, capabil sa atraga totul din jur, chiar si lumina.