Rechizitoriul redactat de procurorii militari in „dosarul Revolutiei” dezvaluie ca nu au existat persoane din afara tarii care sa fie implicate in actiuni de represiune in timpul evenimentelor din decembrie 1989, actiunea represiva fiind exercitata de catre structurile militare ale Romaniei: Ministerul de Interne, Directia Securitatii Statului si Ministerul Apararii Nationale.
Din probele adunate de procurori reiese ca in intervalul 16-22 decembrie 1989 au decedat 153 de persoane, 831 alte persoane fiind ranite, 890 de revolutionari fiind retinuti.
„Represiunea armata exercitata in intervalul 16 – 22 decembrie 1989 impotriva maselor de revolutionari a fost exercitata de toate structurile militare ale Romaniei (MI-DSS, MApN). Coordonarea represiunii a fost facuta de presedintele Nicolae Ceausescu (comandant suprem al fortelor armate), prin intermediul varfurilor de comanda din cadrul MI-DSS si MApN. Au fost implicati direct si toti sefii de directii militare apartinand MI-DSS si MApN. Pe cale de consecinta, responsabili pentru represiunea revolutionarilor in intervalul 16-22 decembrie 1989 sunt fostul presedinte Nicolae Ceausescu si varfurile de comanda ale MApN si ale MI-DSS”, se arata in rechizitoriu, potrivit Agerpress.
Conform procurilor, in timpul represiunii militare de pana la data de 22 decembrie, nu au existat persoane implicate din afara teritoriului Romaniei, iar strainii care au fost retinuti in tot acest timp au fost ulterior eliberati, neexistand probe incriminatoare.
„In perioada de dupa evenimentele revolutionare, in spatiul public s-a speculat ca pentru represiunea exercitata pana la data de 22 decembrie 1989 au fost folosite si persoane din afara tarii (in special din zona araba, date fiind relatiile foarte bune dintre Nicolae Ceausescu si liderii arabi). Cu toate acestea, analiza intregului material probator nu a relevat indicii edificatoare pentru implicarea unor astfel de elemente, in exercitarea represiunii. Asa cum se va devoala intr-un alt capitol, ulterior datei de 22 decembrie, au fost retinuti straini suspecti de savarsirea unor acte de terorism, insa, fara exceptie, suspiciunile nu s-au adeverit, iar aceste persoane au fost eliberate”, au precizat anchetatorii.
In dosarul ce ancheteaza crimele revolutiei din decembrie 1989 au fost trimisi in judecata si pusi sub acuzatie fostul presedinte Ion Iliescu, generalul Gelu Voican Voiculescu, fost vice-prim ministru si generalul Iosif Rus, fost sef al Aviatiei Militare romane.