Uniunea Europeana are ca scop reducerea risipei alimentare cu minim 50% pana in anul 2030. In Cehia, guvernul a luat deja primele masuri in aceasta privinta si a introdus o noua lege pentru a stopa irosirea hranei.
Stanislav Sedilek isi deschide saptamanal garajul pentru cei nevoiasi si le ofera alimente, atat lor cat si pensionarilor sau mamelor singure, produse aproape de data expirarii, obtinute de la supermarketurile ce nu mai au voie sa le arunce, ci sa le ofere organizatiilor de caritate.
„Am o pensie mica, de aproximativ 300 de euro. Si, dupa ce cumpar carbune si platesc factura la electricitate, ma descurc greu.”, a declarat Marta Frankova, pensionara.
„La inceput, mi-era rusine. Era un om necunoscut si eu n-am mai facut niciodata asa ceva. N-am mai cerut de mancare de la un strain, chiar daca stiu ca le da altora. Mi-a spus ca pot veni aici in fiecare joi, la o anumita ora. Asa ca vin.”, a mentionat Jarka Kramarova, pensionata la 30 de ani din cauza unor probleme cardiace.
„E ingrozitor… cand vezi cat de multi oameni n-au ce manca, iar magazinele arunca toate aceste produse la gunoi. E pur si simplu ingrozitor.”, Jan Černý, banca de alimente care ridica zilnic produse din supermarketurile din Praga si din imprejurimi.
„Noua lege inseamna ca avem mult mai multe alimente la dispozitie si mult mai variate. Primim mai multe produse perisabile, inclusiv fructe si legume.”, Věra Doušová banca de alimente din Praga.
Supermarketurile care vand la pret redus contesta aceasta lege.
„Regulile sunt foarte stricte. Uneori, nu e usor sa hotarasti ce fruct avem inca voie sa donam sau pe care trebuie sa-l aruncam. La urma urmei, organizatiile de caritate trebuie sa stie ca produsele perisabile trebuie folosite rapid.”, a declarat Václav Koukolíček, purtator de cuvant al unui supermarket ce vinde la pret redus.
„Am inaintat o reclamatie, deoarece statul hotara cui trebuie sa dea supermarketurile acele alimente. De exemplu, unele magazine cu pret redus donau asemenea produse gradinilor zoologice. Acum, nu mai au voie sa faca asta, desi cantitatile disponibile ajung pentru toata lumea.”, a mentionat Juroslav Kubera, presedintele senatului.
„Problema e ca nu sunt destui oameni ca mine, care sa spuna: Pensia imi ajunge, n-am nevoie sa muncesc, pot sa ma ofer voluntar. Eu nu castig nimic din ce fac aici.”, a declarat Stanislav Sedilek.