Dupa vizita in Romania, Papa Francisc a vorbit, in prima audienta generala dupa acest eveniment, despre vizita si despre intalnirile cu romanii.
„La finalul saptamanii trecute, am facut o calatorie apostolica in Romania, la invitatia domnului presedinte si a doamnei premier. Imi reinnoiesc multumirile catre ei si le extind si catre alte autoritati civile si ecleziastice, precum si catre cei care au colaborat la realizarea acestei vizite. Mai presus de toate, ii multumesc lui Dumnezeu, care a permis succesorului Sfantului Petru sa se intoarca in aceasta tara, la 20 de ani de la vizita Sfantului Ioan Paul al II-lea.
Pe scurt, dupa cum s-a aratat si in motto-ul calatoriei, am indemnat sa mergem impreuna. Si bucuria mea a fost ca nu am facut acest lucru de departe sau de deasupra, ci mergand in mijlocul poporului roman, ca pelerin in tara acestuia. Diferitele intalniri au scos in evidenta importanta si necesitatea ca fidelii crestini sa mearga impreuna in ceea ce priveste credinta si filantropia, atat in randul cetatenilor, cat si in ceea ce priveste societatea civila. In calitate de crestini, avem harul de a trai o perioada de relatii fraterne intre diferitele biserici. In Romania, cei mai multi credinciosi apartin Bisericii Ortodoxe, conduse in prezent de Patriarhul Daniel, caruia ii transmit gandurile mele fraterne si recunoscatoare.
Comunitatea Catolica, fie ea greaca sau latina, este vie, activa. Uniunea dintre toti crestinii, desi incompleta, este bazata pe un singur Botez si pecetluita prin sange si suferintele indurate impreuna in vremurile intunecate ale persecutiei, mai ales in ultimul secol, sub regimul ateu. Am avut o intalnire cordiala cu patriarhul si Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in care am aratat vointa Bisericii Catolice de a merge impreuna impacati cu trecutul si spre unitatea deplina pe care poporul roman o invoca profetic in timpul vizitei Sfantului Ioan Paul al II-lea.
Aceasta dimensiune ecumenica importanta a calatoriei a culminat cu rugaciunea solemna „Tatal Nostru”, in noua catedrala impunatoare ortodoxa din Bucuresti. A fost un moment cu o valoare simbolica puternica, pentru ca „Tatal Nostru” este rugaciunea crestina prin excelenta, patrimoniul comun al tuturor celor botezati. Intai am recitat noi, catolicii, in limba latina si apoi ortodocsii in limba romana, o dovada ca unitatea nu inlatura diversitatea. Fie ca Duhul Sfant sa ne faca sa traim de-a purerea precum copiii lui Dumnezeu si frati!
Comunitatea catolica a celebrat trei Liturghii euharistice. Prima in catedrala din Bucuresti pe 31 mai, sarbatoarea vizitei Fecioarei Maria, icoana a Bisericii, pe drumul catre credinta si filantropie. A doua, la altarul de la Sumuleu Ciuc, venerat de atat de multi pelerini, mai ales de cei de limba maghiara. Acolo, Sfanta Maica a Domnului ii aduna pe credinciosi de diferite limbi, culturi si traditii. A treia celebrare a fost Sfanta Liturghie de la Blaj, centrul Bisericii Greco-Catolice din Romania, prin beatificarea celor sapte episcopi martiri greco-catolici, marturisitori ai libertatii si milei propovaduite de Evanghelie. Unul dintre acesti Fericiti, monseniorul Iuliu Hossu, a scris in timpul detentiei sale: „Dumnezeu ne-a trimis in acest intuneric al suferintei, pentru a ne ierta si a ne ruga pentru mantuirea tuturor.” Gandindu-ne la torturile teribile la care a fost supus, aceste cuvinte constituie ele insele un miracol.
Deosebit de intensa si festiva a fost intalnirea cu tinerii din Iasi, oras vechi si un important centru cultural, o rascruce intre Vest si Est. Un loc al drumurilor deschise pe care sa mergem impreuna in bogatia diversitatii, intr-o libertate care nu ingradeste spiritul, ci il influenteaza intr-un mod creativ. Aceasta intalnire a avut si un caracter sfant si s-a incheiat cu incredintarea tinerilor si familiilor acestora in grija Fecioarei Maria. Ultima etapa a calatoriei a fost vizita la comunitatea roma din Blaj. In acel oras sunt foarte multi romi si din acest motiv, am vrut sa-i salut si sa reinnoiesc apelul impotriva oricarei discriminari si pentru respectarea persoanelor de orice etnie, limba si religie. Dragi frati si surori, Ii multumim lui Dumnezeu pentru aceasta calatorie apostolica si Ii cerem, prin mijlocirea Fecioarei Maria, sa binecuvanteze Romania si Biserica din aceasta tara”, a mentionat Papa Francisc.