Presedintele Klaus Iohannis a declarat, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni, faptul ca a invitat partidele politice sa semneze un act politic pentru Romania europeana, un „accord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei”.
„Astept in cateva zile un raspuns afirmativ la invitatia mea de a semna un acord national. I-am rugat pe cei care au venit la consultari sa isi exprime punctul de vedere. Am constatat ca exista o larga convergenta. Marea majoritate a partidelor sunt de acord ca rezultatul acestui referendum trebuie implementat asa cum a votat poporul, sunt de acord ca trebuie consolidat parcursul european al Romaniei.
Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot si consultarile am decis sa invit partidele politice parlmentare sa semnam un acord national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei. Sau daca vreti altfel, un pact politic pentru Romania europeana. Asadar, acord politic national care contine in esenta urmatoarele chestiuni: transpunerea in legislatie a interdictiei privind amnistia si gratierea pentru corupti, a interdictiei adoptarii de ordonante de urgenta in justitie, extinderea dreptului de sesizare a CCR. Dar si transpunerea masurilor necesare asigurarii integritatii in functiile publice, revizuirea legilor justitiei, inclusiv a ordonantelor de urgenta prin care au fost modificate, si in strict acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, a rapoartelor MCV si GRECO, adoptarea modificarilor Codului penal si a Codului de procedura penala numai cu respectarea deplina a recomandarilor Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene.
S-a incheiat si numararea voturilor de la referendum si consultarile. S-au prezentat aproape 8 milioane de romani, din care aproape 6,5 milioane au fost clar „da” la ambele intrebari, un rezultat foarte bun, mult peste asteptari. Aceasta prezenta masiva si votul covarsitor dat pentru „da” arata ca romanii nu au votat strict pentru aceste intrebari. Aceste raspunsuri ferme trebuie transformate in legislatie, trebuie creata legislatia care interzice efectiv amnistia si gratierea coruptilor si trebuie creata legislatia pentru interzierea OUG pe justitie si extinderea dreptului de contestare a ordonantelor de urgenta. Este rezultatul de baza, insa trebuie sa mergem mai departe si sa intelegem importanta politica a acestui vot.
Romanii au votat clar si ferm impotriva abordarii antieuropene, promovate in campanie de PSD si ALDE, doua partide care au fost sanctionate drastic de electorat. Romanii au aratat clar: Romania este o tara proeuropeana. Acest lucru este foarte important. Trebuie tinut cont, si politicienii trebuie sa traga concluziile. Noi nu am ajuns intamplator sau din greseala in UE, noi am dorit sa fim in UE, asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastra. S-a terminat numararea voturilor la referendum, sunt bucuros sa anunt ca 6,5 milioane de romani au raspuns cu „da” la cele doua intrebari. La fiecare dintre acestea au raspuns cu da.”, a declarat Klaus Iohannis dupa consultarile de la Cotroceni.