Cosul de fun este unul dintre cele mai importante elemente ale unei locuinte. Rolul principal al acestuia este de a conduce fumul si gazele rezultate in urma arderii catre exteriorul cladirii. Practic, oriunde exista arderi in interiorul unei cladiri trebuie sa existe si cosuri de fum.
Cosul de fum nu are doar rolul de a elimina gaze, ci si acela de a aduce aer proaspat care sa sustina arderea.
Miscarea continua de fum, curenti si gaze care are loc in timpul arderii se numeste tiraj.
Cand au aparut cosurile de fum?
Varianta actuala a acestor elemente de evacuare a aparut in secolul XII. Conform celor de la abccontrol.ro, la inceput cosurile erau niste simple tuburi inserate in perete, cu rolul de a evacua fumul din bucatarii.
Dupa aparitia cosurilor casnice, odata cu industrializarea au aparut si cosurile industriale de fum.
De-a lungul timpului, datorita faptului ca un cos de fum are nevoie de intretinere frecventa si ca este destul de periculos, a aparut meseria de cosar autorizat si s-au dezvoltat din ce in ce mai multe variante de cosuri (diferite in functie de forma, material, marime), in asa fel incat sa fie cat mai sigure.
Cate tipuri de cosuri de fum exista astazi?
- Cosurile din caramida presata plina. Au fost foarte populare pentru o lunga perioada de timp si au fost folosite pana in urma cu 2 decenii. Standardizate (cu dimensiuni de 12.5 x 12.5 cm), acestea erau captusite cu un mortar refractar. Din pacate, acest mortar nu era extrem de rezistent la diferentele mari de temperatura, ceea ce adeseori a dus la incendii sau la acumularea de cenusa.
Serviciile de curatare cos de fum erau extrem de populare in perioada in care aceste cosuri erau populare, pentru ca doar cu o intretinere temeinica erau sigure.
- Cosurile realizate din tuburi metalice sau ceramice. Sunt variante ceva mai moderne, oferind o serie de avantaje fata de cosurile din caramida presata plina. Acestea pot fi dimensionate mai usor, sunt montate foarte usor si rezista la temperaturi foarte mari. Riscurile de aparitie a unui incendiu sunt mult mai mici cu un astfel de cos.
- Cosuri realizate din prefabricate de beton, prefabricate ceramice sau prefabricate din metal. Sunt cele mai moderne si cele mai exploatate cosuri de fum din ultima perioada. Acestea ofera siguranta maxima pentru utilizatori, sunt rezistente la socuri fizice si sunt foarte bine termoizolate. Multumita finisajelor foarte bune, nu acumuleaza gudron si nici nu necesita cine stie ce intretinere.
Totusi, ocazional este bine sa fie curatat cosul, indiferent cat de performant este. In procesul de ardere se acumuleaza destul de multa funingine care se poate prinde de peretii cosului si poate sa ingreuneze tirajul.
Pe langa faptul ca ingreuneaza tirajul, funinginea se poate aprinde si poate duce la situatii extrem de neplacute.
Tocmai de aceea, cea mai buna solutie este sa existe mereu numarul unui cosar autorizat la indemana.