Scranos este un virus informatic foarte agresiv, care sparge conturile de Facebook si trimite de pe acestea mesaje cu link-uri infectate. Specialistii afirma faptul ca Romania este tinta perfecta a acestui virus.
„Denumita Scranos, amenintarea se raspandeste rapid la nivel global, cu activitate extrem de intensa in Romania, India, Brazilia, Franta, Italia si Indonezia. Scranos infecteaza dispozitivul utilizatorului atat prin aplicatii aparent legitime, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar solutii de securitate, cat si prin programe instalate ilegal. Dintre canalele de YouTube promovate de catre atacatori si monitorizate de Bitdefender, unul a strans peste 3.100 de abonati intr-o singura zi. Mai mult, Scranos poate sustrage tot istoricul de navigare pe internet si poate descarca si executa fisiere la discretia atacatorilor. Aproape doua treimi dintre victime folosesc sistemul de operare Windows 10, iar un sfert sunt utilizatori de Windows 7. Semnatura digitala a driverului care mascheaza amenintarea Scranos, emisa pentru Yun Yu Health Management Consulting (Shanghai) Co., Ltd, nu a fost revocata pana la momentul publicarii acestei cercetari pentru suspiciuni clare de activitati frauduloase. Bitdefender a informat autoritatea emitenta a certificatului digital despre compromiterea si folosirea neadecvata a acestuia.”, s-a mentionat in comunicatul de presa transmis.
„Pacientul zero a pornit din China. Cel mai probabil ca un test restrans in care hackerii si-au validat tehnologia. Primele atacuri le-am descoperit în decembrie 2018. Prezinta o componenta deosebita care apare in mai putin de 1% din totalul amenintarilor informatice detectate. Aceasta componenta are acces exclusiv asupra sistemului de operare si va incerca sa inchida solutia de antivirus. Momeala pe care o arunca hackerii potentialelor victime este o aplicatie legitima pe care o stocheaza pe servere de torente. A fost descoperita impersonand solutii de antivirus, cititoare de carti, playere video, playere muzicale.”, a declarat Bogdan Botezatu, director de cercetare BitDefender.
„Unul din scopurile principale ale acestei amenintari este de a accesa conturile de socializare cum ar fi Facebook. Incepe sa contacteze prietenii victimei si, eventual, le si trimite mesaje personale acestora cu link-uri cu site-uri infectate. Mai mult, are capacitatea de a colecta date de credit din diverse platforme sociale.”, a completat Liviu Arsene, specialist in securitate cibernetica.
Conform surselor, specialistii descopera in fiecare zi aproximativ 400.000 de noi amenintari informatice, motiv pentru care le recomanda utilizatorilor sa fie atenti si sa aiba intotdeauna instalat un antivirus.