Atat pentru investitori, cat si pentru oamenii simpli, dobanda compusa este o metoda prin care pot fi marite economiile. Cum este posibil acest lucru? In primul rand este necesar sa se cunoasca ceea ce reprezinta ea si cum se poate calcula.
Dobanda compusa, numita si dobanda la dobanda, este o formula de calcul matematic prin care la suma initiala se adauga dobanda simpla a unui an, care la randul ei va produce dobanda in anul urmator si asa mai departe, pe parcursul perioadei dorite. Pentru a afla dobanda compusa pentru o anumita suma, se folosesc calculatoare speciale, ce se pot utiliza simplu si rapid – poti calcula aici dobanda compusa! Formula matematica este aceasta:
D = So x (1 + d/100) n – So
D = dobanda
So = capitalul de pornire
D= rata dobanzii
N = anii de credit
Cum functioneaza si care sunt avantajele
In situatia unui cont de economii, unde o anumita suma de bani a inregistrat, dupa un an, o anumita dobanda, daca aceasta nu va fi retrasa, se va adauga la suma si va acumula impreuna cu aceasta o noua dobanda, dupa inca un an. Practic, efectul va fi acela ca oamenii se vor alege cu mai multi bani in buzunar, respectiv in contul de economii. Iar acest aspect, ca nu sunt depusi bani, dar contul continua sa-si mareasca valoarea, este ispititor pentru multi oameni.
Dupa cum s-a spus deja, dobanda nu se acorda in fiecare luna, ci o data pe an (in cazul unui cont de economii cu termen scadent fix) sau la data scadenta a depozitului (in situatia unui depozit bancar). Acest lucru poate insemna ca daca anterior (chiar si cu cateva zile) datei acordarii acesteia, s-a facut o retragere de bani din cont, se pierde dobanda aferenta acelei sume retrase.
Ce se intampla in cazul creditelor
Exista insa si o parte negativa a acesteia, in ceea ce priveste dobanzile creditelor. In situatia accesarii unui credit bancar, ratele dobanzilor neachitate la termen vor acumula si ele dobanzi, rezultand o dobanda a imprumutului mai mare. Necunoscand acest aspect, multi oameni sunt nemultumiti si se intreaba de ce achita o dobanda mai mare decat li s-a explicat in momentul semnarii contractului. Din acest motiv, dar si din altele, este foarte importanta achitarea la timp a ratelor.
In ceea ce-i priveste pe investitori, expertii Financer spun ca acestia vor beneficia cu adevarat de avantajele acestei metode de investitie atunci cand este vorba despre o perioada mai lunga de timp. Conform unor calcule realizate de specialisti, in unele cazuri, dupa 16 ani, dobanda compusa poate ajunge sa aiba o valoare anuala de doua ori mai mare decat cea simpla. Tot ce trebuie sa faca investitorii este sa investeasca dobanda initiala (dobanda la depozite, la obligatiuni, dividende sau titluri de stat), imbogatindu-si in acest fel valoarea activelor, dar si valoarea sumei.
In concluzie, dobanda compusa este relevanta atat pentru economiile oamenilor, cat si pentru datoriile lor si ar trebui sa fie analizata cu atentie de catre toti cei care isi planifica viitorul financiar. Pentru siguranta, ea se poate calcula aici, folosind un calculator dedicat.