Potrivit noului proiect de lege publicat in Monitorul Oficial, vom avea o noua zi de sarbatoare, Ziua nationala a gastronomiei si vinului romanesc.
Ziua nationala a gastronomiei si vinului romanesc va fi sarbatorita in fiecare an, in prima duminica din luna octombrie.
„Romania, tara cu traditie milenara, nu are cum sa lipseasca de pe harta culinara a Europei, cu atat mai mult cu cat sunt feluri de mancare care ne sunt reprezentative. Nu exista nunta fara sarmale si nu exista campanie militara romaneasca fara fasole la cazan. Ca sa nu vorbim de ghiveciurile manastiresti care insotesc acest neam ortodox de-a lungul posturilor. Bucatele si vinurile romanesti sunt un cumul de traditii care incanta simturile si cuceresc tot mai multi admiratori si care pot deveni cartea de vizita a tarii noastre. Arta culinara poate aduce un plus imaginii turistice, in special, si a Romaniei, in general. Stabilirea unei zile care sa celebreze aceasta bogatie de gusturi si traditii romanesti este necesara pentru a scoate in evidenta calitatile bucatariei si vinului romanesc si a le face cunoscute, sub numele Ziua Gastronomiei si Vinului Romanesc. Aceasta zi ar trebui sa fie cunoscuta prin expozitii si targuri gastronomice organizate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale in locuri special amenajate de catre primarii, cat si la nivelul unitatilor de turism si alimentatie publica.”, se mentioneaza in Expunerea de motive pentru stabilirea Zilei nationale a gastronomiei si vinului romanesc.
„Legea nr. 79/2019 privind instituirea Zilei nationale a gastronomiei si a vinului romanesc
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1.
Se instituie Ziua nationala a gastronomiei si a vinului romanesc, in prima duminica a lunii octombrie.
Art. 2.
In sensul prezentei legi, prin vin romanesc se intelege vinul obtinut din struguri proveniti in proportie de 100% din Romania si care are inscriptionat pe eticheta drapelul Romaniei.
Art. 3.
(1) Ziua nationala a gastronomiei si a vinului romanesc poate fi sarbatorita de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale si celelalte institutii ale statului, de catre persoane fizice sau juridice prin organizarea si participarea la programe si manifestari cu caracter social sau stiintific, in scopul de a aprecia si promova obiceiurile si produsele traditionale romanesti.
(2) Autoritatile administratiei publice centrale si locale pot contribui la organizarea actiunilor prevazute la alin. (1) prin acordarea de sprijin logistic si pot aloca fonduri din bugetele proprii in limita alocatiilor bugetare aprobate.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
FLORIN IORDACHE
PRESEDINTELE SENATULUI
CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU
Bucuresti, 25 aprilie 2019.
Nr. 79.”